Nyheter

Två meter lång pytonorm hittad – i Danderyd

Boende i Danderyd fick en chockerande överraskning när de hittade en två meter lång pytonorm ute i det fria. Ormen, som transporterades till Skansenakvariet efter ett polisingripande, är fortfarande inte eftersökt av någon ägare.
Djur • Publicerad 9 juni 2020
Skansenakvariets pytonormsexpert Hanna Elfver visar upp ormen som hittades i Danderyd.
Skansenakvariets pytonormsexpert Hanna Elfver visar upp ormen som hittades i Danderyd.Foto: Bo Jonsson/Skansenakvariet

I helgen hittades en två meter lång pytonorm i ett buskage i Danderyd.

– Den låg där, hux flux, och skrämde slag på de boende där omkring. De ringde polisen som kom och höll sig på behörigt avstånd, berättar Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

Polisen kontaktade Skansen direkt och efter att arten identifierats och poliserna försäkrats om att ormen var ofarlig kunde de transportera den till Skansenakvariet.

– Här får den bo nu i ett par veckor framöver. Den är formellt hittegods, eftersom att ingen ägare har hört av sig. Det är inte så enkelt för en pytonorm att rymma, så det kan vara så att någon har velat bli av med den, säger Jonas Wahlström.

Det är ovanligt att så stora ormar släpps ut i det fria, och att en pyton varit på rymmen har bara hänt en gång tidigare vad Wahlström kan erinra sig. Däremot, berättar han, är det vanligt att sköldpaddor släpps ut när ägarna tröttnat – bara i Stockholm lämnas över 30 stycken in varje år till akvariet.

– De hoppas väl att den ska hittas och tas hand om av andra.

Pytonormen, som på grund av att den är albino med gula inslag, är ovanlig och dyr. Vid upphittandet var den ovanligt slank, men enligt Wahlström mår den bra.

Hör inte ägaren av sig kan polisen överlåta till Skansenakvariet att hitta ett lämpligt hem, troligtvis en annan djurpark, för ormen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.