Annons
Nyheter

Två döda i dramatisk polisjakt

Två unga män drunknade när de jagades av polis efter en bensinsmitning.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Polisen öppnade en bro för att stoppa dem men bilen forcerade vägbommarna och hamnade i vattnet. Nu inleds en förundersökning mot polisen för deras agerande.

– Det här är en förskräcklig tragedi. Polisen ska ta brottslingar men absolut inte utsätta någon för risken att dö, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Annons

De två männen i bilen, båda 20 år gamla, var misstänkta för en bensinsmitning i Uppsala och upptäcktes strax efter midnatt av en polispatrull utanför Enköping. Patrullen började följa efter bilen som enligt polisen kördes i hög hastighet.

Körde rakt igenom

Vakthavande polisbefäl vid Uppsalapolisen tog då beslutet stänga av Hjulstabron helt för biltrafik, och därmed öppna den för båttrafik.

– Bommarna fälldes ner och bilen körde rakt igenom och ner i vattnet, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Ett omfattande räddningspådrag pågick med dykare, ambulans, bärgare och svävare under natten. Strax före sex på tisdagsmorgonen bärgades bilen med de två omkomna 20-åringarna.

Misstänkt tjänstefel

Håkan Roswall, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, har inlett en förundersökning med misstanke om tjänstefel.

– Man har uppenbarligen använt en bro som ett fast hinder. Det finns föreskrifter för vad polisen ska göra då, det ska varnas och flaggas upp ordentligt för den som förföljs. Såvitt jag kan se har man nog inte gjort det.

Tycker du att polisen har brustit i omdöme?

– Det finns någonting som heter proportionalitetsprincipen, bland annat i polislagen. Och de här personerna var misstänkta för stöld av bensin. Att då dra på en jakt som slutar på det här sättet, då kan man ifrågasätta om polisen haft ett tillräckligt gott omdöme.

Annons

Varken Håkan Roswall eller Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har hört talas om att polisen öppnat en bro för att stoppa en bil tidigare. Jörgen Lundälv menar att många poliser saknar rätt utbildning för hur ett misstänkt fordon ska stoppas eller prejas av vägen.

– Har man inte den utbildningen ska man inte delta i en sådan här aktivitet, överhuvudtaget.

Polisjakter

Bara den här månaden har flera polisjakter lett till personskador.

3 mars: Två personer skadas när polisen prejar en bil av vägen i Landskrona sent på kvällen, efter larm om ett inbrottsförsök i ett garage.

5 mars: Med en volt och personskador slutar polisens jakt på en undflyende bil i Malmö, när föraren inte stannar för poliskontroll.

8 mars: Ännu en personbil voltar i Malmö efter att ha jagats av polis. Också denne förare struntar i att hörsamma stopptecken från en polis.

Båda händelserna i Malmö ska utredas av riksenheten för polismål.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons