Nyheter

TV-licens utan TV

Många butiksägare har kontaktats av Radiotjänst som begär att de ska betala tv-licens för övervakningssystemen.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2009

Branschorganisationen Svensk Handel betecknar det som ”ett drev” från Radiotjänsts sida.

– Det är ganska många som har hört av sig den senaste tiden. Reaktionerna vi får är ungefär ”vad i hela friden är det fråga om?”, säger Anders Thelin på Svensk Handel till TT.

– Det känns lite som om Radiotjänst börjat köra samma linje med företagen som man tidigare gjort med privatpersoner, alltså bara knacka på dörren och säga ”OK, du har en tv, det är bara att betala”. Vi antar att Radiotjänst gjort en kontroll med någon tillståndsmyndighet för att få reda på vilka som har tillstånd för kameraövervakning, fortsätter han.

Enligt gällande lagstiftning måste man betala tv-avgift för mottagare som kan ta emot tv-sändningar. Enligt sajten Securityuser.com är det dock tveksamt om lagstiftaren avsett att det även ska gälla övervakningssystem. Anders Thelin påpekar att det finns en lång rad olika typer. Vissa har inte ens en skärm kopplad till systemet, medan andra har vanliga platta tv-skärmar.

Charlotta Elenius, marknadschef på Radiotjänst, förnekar att det förekommer någon inriktning mot företag med övervakningssystem. Däremot kontaktas företag generellt.

– Här och nu så bearbetar vi till exempel alla typer av företag i Stockholms län och i våra samtal försöker vi fastställa om det finns en avgiftspliktig tv-utrustning, säger hon.

Charlotta Elenius påpekar också att företag har större möjlighet att slippa avgiften är privatpersoner.

– Företag och organisationer kan till exempel plombera antenningången om mottagaren inte ska användas som tv. Då är det inte längre avgiftspliktigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.