Annons
Nyheter

Tusentals protesterade mot koranbränningar

Tusentals personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm på söndagen i en manifestation mot koranbränningar.
– Vi vill visa vårt missnöje på ett demokratiskt sätt, säger Mahmoud Khalfi, imam.
Samhälle • Publicerad 9 juli 2023
Under manifestationen hölls flera tal och koraner höjdes i luften.
Under manifestationen hölls flera tal och koraner höjdes i luften.Foto: Marcus Lindström/TT
Flera tusen personer uppskattas ha deltagit i manifestationen på Medborgarplatsen.
Flera tusen personer uppskattas ha deltagit i manifestationen på Medborgarplatsen.Foto: Marcus Lindström/TT
Flera personer hade med sig koraner till manifestationen.
Flera personer hade med sig koraner till manifestationen.Foto: Marcus Lindström/TT

I slutet av juni brändes en koran utanför Stockholms moské, som är belägen inte långt från manifestationen. Aktionen har skapat stora reaktioner i omvärlden, där den retat upp både människor och regeringar i bland annat muslimska länder.

På söndagen riktades missnöje mot koranbränningar även i Sverige.

Annons

– Vi vill med det här visa hur man reagerar för att skydda sin religion, men också hur man gör det på ett fint, fredligt och demokratiskt sätt, säger Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské, och den person som sökte demonstrationstillstånd för manifestationen.

– Många gör en koppling mellan att kränka heliga skrifter och grundlagen om yttrandefrihet. Men de har inte med varandra att göra. Vi ifrågasätter inte yttrandefrihet, men med god politisk vilja borde det gå det att hitta en lösning på det här dilemmat, som ingen tjänar på just nu.

Arrangörerna uppskattar att uppemot 4 000 personer kan ha deltagit i manifestationen på Medborgarplatsen. I den tillståndsansökan som tidigare lämnades in till polisen uppskattade arrangörerna att cirka 1 000 personer skulle besöka manifestationen, samt att 800–900 personer skulle delta.

Adil El-Abboudi var en av dem som besökte Medborgarplatsen.

– Som svensk muslim tycker jag att man nästan har en skyldighet att uttrycka sin avsky mot handlingarna. Det finns en gråzon mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp, och den grå zonen måste våra politiker klara upp. Det som hände var en kränkning mot cirka tio procent av Sveriges befolkning, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons