Annons
Nyheter

Tusentals demonstrerade mot våldet i Serbien

Serbien • Publicerad 8 maj 2023
Tusentals människor deltog i protesterna i Belgrad mot den senaste tidens masskjutningar.
Tusentals människor deltog i protesterna i Belgrad mot den senaste tidens masskjutningar.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Tusentals människor demonstrerade på måndagen i den serbiska huvudstaden Belgrad mot den senaste tidens masskjutningar i landet, som krävt 17 dödsoffer.

– Vi vill ha säkra skolor, gator, byar och städer för alla barn, sade grundskolläraren Marina Vidojevic i ett tal till folksamlingen.

Annons

Demonstranterna krävde att ett antal högre tjänstemän och politiker ska avgå, däribland inrikesministern och chefen för Serbiens underrättelsetjänst. De vill också att våldsexploateringen i realityshower och andra medier stoppas.

I söndags avgick landets utbildningsminister och hänvisade till den "katastrofala tragedi" som landet drabbats av till följd av förra veckans skolskjutning där åtta barn och en säkerhetsvakt dödades på en grundskola i Belgrad.

Tillgången på vapen i Serbien bedöms vara stor efter årtionden av konflikter. Enligt landets president finns det 760 000 registrerade skjutvapen bland Serbiens omkring 6,8 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons