Nyheter

Johnson: Protester vanärade av kriminella

Black lives matter-demonstrationer har hållits i många städer i världen under helgen. Mestadels har protesterna varit fredliga men i Storbritannien vandaliserades statyer och antal poliser har skadats i London efter sammandrabbningar med demonstranter.
Världen • Publicerad 7 juni 2020
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Demonstranter skanderar slagord under Black live matter-demonstrationen som samlade tusentals människor i London på söndagen.
Demonstranter skanderar slagord under Black live matter-demonstrationen som samlade tusentals människor i London på söndagen.Foto: Alberto Pezzali /AP/TT
Några av de tiotusentals demonstranter som samlades i London.
Några av de tiotusentals demonstranter som samlades i London.Foto: Alberto Pezzali
Tusentals demonstranter samlades för att protestera utanför USA:s ambassad i London på söndagen.
Tusentals demonstranter samlades för att protestera utanför USA:s ambassad i London på söndagen.Foto: AP/TT
Polis och demonstranter drabbar samman i London på söndagen.
Polis och demonstranter drabbar samman i London på söndagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Den förre brittiske premiärministern Winstons Churchills staty i centrala London vandaliserades av ett antal demonstranter på söndagen.
Den förre brittiske premiärministern Winstons Churchills staty i centrala London vandaliserades av ett antal demonstranter på söndagen.Foto: Frank Augstein /AP/TT
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Människor fyller på söndagen Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA.
Människor fyller på söndagen Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA.Foto: Roberto Monaldo/AP/TT

En staty av slavhandlare har rivits ned och slängs i en flod och en staty av den tidigare brittiske premiärministern Winston Churchill har vandaliserats i centrala London. Därtill har minst 14 poliser i den brittiska huvudstaden skadats efter sammandrabbningar, två av dem allvarligt, rapporterar Reuters.

"Människor har rätt att protestera fredligt och medan man distanserar sig socialt, men man har ingen rätt att attackera polisen", skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter på söndagskvällen.

"Dessa demonstrationer hart vanärats av kriminella –och de sviker den sak de påstår sig tjäna. De ansvariga kommer att ställas till svars", fortsätter han.

Tiotusentals människor fyllde gator och torg i London, där protester har hållits i två dagar.

Utanför USA:s ambassader

Det var andra helgen i rad som det antirasistiska Black lives matter-nätverket höll demonstrationer i flera städer i världen, sedan den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd dödades i USA i samband med ett polisingripande den 25 maj.

I Rom samlades tusentals människor på Piazza del Popolo-torget, där talarna uppmärksammade problemet med rasism på hemmaplan, i USA och i andra delar av världen. I flera andra städer, som i Budapest, Madrid och Köpenhamn samlades demonstranter utanför USA:s ambassader, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker verkligen att vi måste få ett slut på den strukturella rasismen som faktiskt är internationell, säger 24-åriga Gloria Envisas som deltog i demonstrationen i Madrid.

Demonstrationen i Köpenhamn samlade fler än 15 000 deltagare, enligt polisens bedömning. I Thailand hölls en digital manifestation på videoplattformen Zoom på grund av coronarestriktionerna.

– Alla har önskningar, alla har drömmar, allas blod är rött, säger Natalie Bin Narkprasert, en av dem som organiserade den digitala manifestationen.

Rev staty av slavhandlare

Omkring 10 000 demonstranter deltog i Black lives matter-protesten i engelska Bristol. En mindre grupp rev ned en staty som föreställer den tidigare parlamentsledamoten Edward Colston (som levde på 1600- och 1700-talet), eftersom han även var slavhandlare.

Videoklipp från händelsen visar hur demonstranterna fäste ett rep runt statyn och drog ned den, stampade på den och bar den till Avonfloden där den dumpades i vattnet.

Inrikesminister Priti Patel och den lokala polischefen Andy Bennett fördömer händelsen.

Protesterna sker samtidigt som allt fler länder inlett återöppningar efter att ha varit nedstängda under coronapandemins första fas, och flera regeringar har uppmanat sina medborgare att undvika folksamlingar på grund av risken för att smittspridningen ska ta ny fart. Bland andra har den brittiske hälsominister Matt Hancock varnat för att deltagande i Black lives matter-protesterna riskerar att bidra till ytterligare spridning av viruset.

Fakta: Black lives matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black lives matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1  000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.