Annons
Nyheter

Makabra uppgifter i rätten om Khashoggimordet

En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi hösten 2018.
Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.
Turkiet • Publicerad 3 juli 2020
Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.
Hatice Cengiz, Jamal Kashoggis fästmö, anländer till domstolen i Istanbul.Foto: Emrah Gurel
Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.
Journalister och fotografer har samlats utanför domstolen i Istanbul.Foto: Emrah Gurel

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö, Hatice Cengiz. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde på fredagen en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess. 20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem, och relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien är mycket ansträngda.

Annons

Bland de åtalade finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdelarna i syra, eller ha bränt dem.

"Känsla av panik"

En av dem som vittnade på fredagen var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han på morddagen kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där . .  de bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycken och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegången. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarna.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

"Bygga upp"

Även FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är på plats. Hon säger att omständigheterna i fallet är mycket komplicerade och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år, när omständigheterna är starkare.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar, mot elva personer varav fem dömdes till döden. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons