Annons
Nyheter

Konflikten i Medelhavet oroar USA

Turkiska militärövningar med skarp ammunition strax utanför Cyperns territorialvatten.
Nya grekiska vapenköp som reaktion.
Nu uttrycker USA "djup oro" för utvecklingen i östra Medelhavet.
Turkiet/Cypern/Grekland • Publicerad 12 september 2020
Sedan tongångarna höjts runt Medelhavet har flera militärövningar hållits. Bilden föreställer en gemensam övning där Grekland, Italien, Cypern och Frankrike deltog nära den turkiska gränsen i slutet av augusti.
Sedan tongångarna höjts runt Medelhavet har flera militärövningar hållits. Bilden föreställer en gemensam övning där Grekland, Italien, Cypern och Frankrike deltog nära den turkiska gränsen i slutet av augusti.Foto: Grekiska försvarsmakten/AP/TT

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade på lördagen att landet ska göra "omfattande" inköp av vapen och genomföra en grundläggande genomgång av militären. Nya resurser ska tillföras och 18 franska plan av typen Rafale köpas in. Dessutom kommer 15 000 nya soldater att rekryteras.

Beskedet kommer efter en längre tids spänningar och ömsesidiga beskyllningar mellan Medelhavsländerna Turkiet, Cypern och Grekland om gränsdragningar och gasfyndigheter.

"Djävlas inte"

Annons

Turkiets beslut att hålla militärövningar i helgen kommer endast dagar efter det att EU:s ledare meddelat att sanktioner mot landet kan bli aktuella om turkiska regeringen vägrar att föra dialog med Grekland och Cypern angående gränstvisterna. Eventuella sanktioner kommer att diskuteras vid ett EU-toppmöte i slutet av månaden.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skärpte tonläget mot främst Frankrike och president Emmanuel Macron, som varit ledande i kritiken.

– Djävlas inte med det turkiska folket. Djävlas inte med Turkiet, sade Erdogan i ett tv-sänt tal från Istanbul på lördagen.

Trappas upp

Utspelet hindrade inte USA:s utrikesminister Mike Pompeo från att uppmana Turkiet att upphöra med aktiviteter som ökar spänningen, och bad parterna att välja den diplomatiska vägen.

– Vi förblir djupt oroade över Turkiets pågående verksamheter för att kartlägga naturresurser i områden som både Grekland och Cypern gör anspråk på, sade han i Nicosia på lördagen efter att ha träffat Cyperns president Nicos Anastasiades och utrikesminister Nicos Christodoulides.

Spänningarna eskalerade då Turkiet den 10 augusti skickade forskningsfartyget Oruç Reis, eskorterat av stridsfartyg, till det omtvistade området för att borra efter gas och olja.

Fyra dagar tidigare hade Grekland och Egypten skrivit under ett avtal om en ekonomisk zon i havet – vilket väckte heta känslor i Turkiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons