Annons
Nyheter

Turkisk kritik mot Israel-Bahrain-avtal

Israel/Bahrain • Publicerad 12 september 2020
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade Förenade arabemiraten med turkiska åtgärder efter fredsavtalet med Israel. Nu kan turen även ha kommit till Bahrain. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade Förenade arabemiraten med turkiska åtgärder efter fredsavtalet med Israel. Nu kan turen även ha kommit till Bahrain. Arkivbild.Foto: Turkiska presidentkansliet via AP/TT

Reaktionerna fortsätter att strömma in efter gårdagens besked om att Israel och Bahrain slutit ett fredsavtal.

Bland annat Turkiet är kritiskt till Bahrains beslut att ingå avtalet, då regeringen i Ankara anser att det motverkas palestiniernas sak.

Annons

"Det här steget är ännu ett slag mot försöken att försvara palestiniernas sak, och det kommer att uppmuntra Israel att fortsätta med sina illegala aktiviteter i Palestina och deras försök att permanenta sin ockupation av palestinska territorier", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Även från iranskt håll är man kritisk till avtalet.

"Ledningen i Bahrain är från och med nu vapendragare till den sionistiska regimen, som utgör ett konstant hot mot regionens säkerhet och den islamska världen", skriver UD i Teheran.

Bahrain är det fjärde arablandet att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel, efter Egypten 1979, Jordanien 1994 och Förenade arabemiraten i augusti i år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons