Annons
Nyheter

Jämnt lopp i turkcypriotisk ledarkamp

En andra presidentvalomgång i den turkcypriotiska utbrytardelen av Cypern väntar.
Cypern • Publicerad 11 oktober 2020
Den sittande turkcypriotiske ledaren Mustafa Akinci går vidare till en andra presidentvalomgång.
Den sittande turkcypriotiske ledaren Mustafa Akinci går vidare till en andra presidentvalomgång.Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT
En kvinna lägger sin röst på den person som hon vill se som ny president i den turkcypriotiska delen av Cypern.
En kvinna lägger sin röst på den person som hon vill se som ny president i den turkcypriotiska delen av Cypern.Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT

Akinci, som är för en faktisk återförening av den delade ön, får knappt 30 procents väljarstöd när 723 av de 738 valkretsarna har räknats.

Något bättre går det därmed för hans främste utmanare, högernationalisten Ersin Tatar som stöds av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Tatar får ett väljarstöd på 32,5 procent.

Annons

Då ingen av kandidaterna når över 50 procent möts de båda i en andra omgång den 18 oktober.

Formellt är Cypern en enad stat, men i praktiken har ön varit tudelad sedan 1974, när Turkiet invaderade den norra tredjedelen. Det är bara grekcyprioternas regering som är internationellt erkänd och som företräder Cypern i EU.

Det turkcypriotiska styret är enbart är erkänt av Ankara.

Läget i området är spänt på grund av kapplöpningen efter gasfyndigheter i östra Medelhavet, som har fått det att gnissla mer än vanligt mellan Turkiet å ena sidan och Cypern och Grekland å den andra.

Sammanlagt elva kandidater ställde upp i söndagens val.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons