Annons
Nyheter

Turistmagnet flyttar från Hultsfred

Den årliga Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna och kommunen förlorar sitt främsta varumärke.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2013
Foto: Patrick SËrquist / SCANPIX

Ett hårt slag för den lilla småländska kommunen som räknar med färre turister utan musikfestival. Men några jobb är inte direkt hotade, tror kommunrådet Lars Rosander (C).

– Det är mycket tråkigt och betyder naturligtvis mycket för turistnäringen och lönsamheten. Men jag kan inte se att det betyder att någon blir arbetslös på grund av det här, säger han.

Annons

Turistomsättningen i kommunen ökade med 44 miljoner från 2010 till 2011. 2010 var Hultsfredsfestivalen inställd.

– Ökningen beror i huvudsak på festivalen, säger Rosander.

Musik har förknippats med Hultsfred och Rosander hoppas på ett fortsatt samarbete med det tyska arrangörsbolaget Scorpio, som arrangerar festivalen, och som har beslutat att flytta den av ekonomiska skäl.

I anslutning till festivalen har Rock City skapats, som bland annat rymmer konsertlokal och Svenskt Rockarkiv. Där finns också Campus Hultsfred, som bland annat erbjuder en utbildning i musik- och eventmanagement. Den verksamheten påverkas inte.

– Det kan vara så att det öppnar möjligheter för andra kreativa unga människor som vill starta egna festivaler i Hultsfred, säger verksamhetschefen Putte Svensson som var med om att dra igång Hultsfredsfestivalen 1986.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons