Annons
Nyheter

Turister välkomna – men nej till hemtjänst

Köer till färjor och ingen hemtjänst till sommargäster. Så kan sommaren bli i Bohuslän, när längre inrikesresor kommer att tillåtas igen.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Henrik Lindh, kommundirektör på Orust, gläds åt att ön i Bohuslän kan få besökare från hela landet igen. Men kommunens nej till hemtjänst för sommargäster gäller fortfarande.
Henrik Lindh, kommundirektör på Orust, gläds åt att ön i Bohuslän kan få besökare från hela landet igen. Men kommunens nej till hemtjänst för sommargäster gäller fortfarande.Foto: Adam Ihse/TT
Johan Ellegård, verksamhetschef för Capios vårdcentral i Henån på Orust, är mer orolig för sjukhusen med akutvård än för "sin" vårdcentral.
Johan Ellegård, verksamhetschef för Capios vårdcentral i Henån på Orust, är mer orolig för sjukhusen med akutvård än för "sin" vårdcentral.Foto: Adam Ihse/TT

Torsdagens besked att det blir fritt fram att resa inom Sverige från den 13 juni, om man inte har symtom på coronavirus, hälsades med lättnad på Orusts kommunkontor i Henån.

Orust har 15 000 åretruntboende – men på sommaren finns det omkring tre gånger så många personer där.

Annons

– Det är väldigt skönt att få ett besked. Hela Orust har väntat på att få veta hur man ska förhålla sig, säger kommundirektören Henrik Lindh.

– Jag tänker då mycket på vår besöksnäring, som lider svårt under restriktionerna, men också vill veta ”hur ska vi göra rätt"?

Trängsel vid färjor?

Det finns dock en viss oro för problem.

– Personfärjorna till Käringön och Gullholmen kommer att ta färre passagerare, för att man ska kunna hålla distans ombord. Vi får hoppas att det inte blir trängsel i köer för att komma med i stället, säger Henrik Lindh.

Beslutet från kommunens politiker att inte erbjuda hemtjänst till andra än de egna invånarna ligger fast.

– Man kan inte förvänta sig att komma hit som sommargäst och ha den hemsjukvård eller hemtjänst som man har på sin boendeort, klargör Henrik Lindh.

Väntar på beslut

Han är givetvis medveten om att förvaltningsrätten i Göteborg underkänt det resonemanget i ett ärende om en annan kustkommun, Falkenberg.

Men fler kommuner har samma linje som Orust och anser att hemtjänst till sommargäster innebär en alltför stor ansträngning, och för stora smittorisker, under coronapandemin. Semesterkommunerna hoppas få stöd av ett nytt besked från regeringen.

– Jag uppfattar att det finns en stor förståelse inom rikspolitiken för vår situation. Vi har väl förväntat oss att det ska komma ett beslut, säger Henrik Lindh, kommundirektör på Orust.

Sjukvården ansträngd

För sjukhusen nära kusten är det mycket viktigt att fastboende och sommargäster undviker smittspridning.

Annons

– Oavsett restriktioner om resor eller inte, så handlar det om hur man beter sig. De rekommendationerna är oerhört viktiga, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på Nu-sjukvården, där sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan ingår.

– Vi har haft en vår där sjukvården i vårt område varit mycket ansträngd. Att få en ny topp mitt under sommaren, när våra medarbetare behöver återhämtning, det vore väldigt olyckligt, säger Claesson.

Han tillägger att andelen äldre är hög bland kustsamhällenas invånare, vilket gör läget extra känsligt.

Från vårdcentralen på Orust hörs dock ingen större oro.

– Vi är vana vid en ökad belastning sommartid, och tror att vi kan hantera det bra även i år. Men vi har stor förståelse för läget i akutsjukvården, säger Johan Ellegård, verksamhetschef på Capios vårdcentral i Henån.

Fakta: Inrikes resor i sommar

Den 13 juni upphör Folkhälsomyndighetens allmänna avrådan från icke nödvändiga resor inom Sverige.

Personer med minsta symtom på att ha covid-19 måste dock stanna hemma även i fortsättningen.

Det är också viktigt att fortsätta ha fysisk distans: Hålla avstånd till andra personer, inte trängas, och undvika nya kontakter.

Kontrollen av att gällande regler och rekommendationer följs ska förstärkas – exempelvis på campingplatser, i gallerior och på restauranger.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons