Annons
Nyheter

Tunisiens president upplöser juridiskt råd

Tunisiens president Kaïs Saïed meddelar att han upplöser landets högsta juridiska råd.
Saïed har på senare tid ökat sin makt över landets institutioner i snabbt takt.
Tunisien • Publicerad 6 februari 2022
Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild.
Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild.Foto: Slim Abid/AP/TT

Rådet, som är det organ som hanterar rättsväsendets oberoende, har återkommande kritiserats av presidenten som i ett videoklipp påstår att dess verksamhet präglas av korruption.

Saïed stängde i juli i fjol ned parlamentet och avsatte regeringen i vad som av många beskrivs som en kupp. Draget orsakade flera, stundtals våldsamma, protester. Sedan dess har Saïed utfärdat presidentordrar som stärker hans makt ytterligare.

Annons

Det högsta juridiska rådet är en oberoende institution som bildades 2016. Dess befogenheter inkluderar att säkerställa rättsväsendets oberoende samt både bestraffa och befordra landets domare.

Förra månaden återkallade Saïed alla ekonomiska privilegier för rådets medlemmar.

Tunisien var det ett enda landet som blev demokratiskt till följd av revolterna under den arabiska våren för ett decennium sedan.

Men hos flera civilsamhälleliga organisationer och politiska motståndare till presidenten finns nu en växande oro för att landet är på väg tillbaka till det auktoritära styre som präglade den tidigare diktatorn Zine al Abidine Ben Alis tid vid mkaten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons