Annons
Nyheter

Tunisien stoppar EU-ledamöter

EU och Tunisien vill ha ett avtal för bättre ekonomi och samarbete kring migration. Men några EU-parlamentsledamöter vill Tunisien tydligen inte ha på besök.
EU • Publicerad 14 september 2023
Glada miner på Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tunisiens president Kaïs Saïed och Italiens premiärminister Giorgia Meloni vid ett möte i Tunis i juli. Men nu vill inte Tunisien ha EU-besök. Arkivfoto.
Glada miner på Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tunisiens president Kaïs Saïed och Italiens premiärminister Giorgia Meloni vid ett möte i Tunis i juli. Men nu vill inte Tunisien ha EU-besök. Arkivfoto.Foto: Tunisiens presidentämbete/AP/TT

Ett beslut från i onsdags om att stoppa inresan för en delegation från parlamentets utrikesutskott väcker nu ont blod bland ledamöterna.

– Det här är något som inte skett sedan den demokratiska revolutionen (i Tunisien) 2011. Vi bör inte acceptera hur det här hanteras av myndigheterna, fräser tyske kristdemokraten Michael Gahler.

Annons

EU-kommissionen – som trycker på för att få EU-länderna att säga ja till avtalet – har reagerat med förvåning och ett beklagande, om än i högst försiktiga ordalag.

– Att fortsatt ha en öppen dialog är ännu viktigare i ett läge när vi står inför aldrig tidigare skådade utmaningar tillsammans, säger taleskvinnan Nabila Massrali på en presskonferens i Bryssel.

Avtalet med Tunisien har kritiserats av framför allt EU-parlamentets vänstergrupper, bland annat på grund av president Kaïs Saïeds allt mer auktoritära styre. Från höger får dock avtalet mer stöd, i hopp om att minska migranttrafiken över Medelhavet.

– Vi måste jobba med de partner vi har. Vi kan inte välja våra grannar, sade tyske Manfred Weber, gruppledare för kristdemokratiskt konservativa EPP, i en TT-intervju i förra veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons