Nyheter

Tunga vallöften kvar för regeringen

I halvtid återstår två dyra vallöften för regeringen att infria. Men för ett gott betyg 2014 måste också jobben bli fler.
Nyheter • Publicerad 19 september 2012

Det återstår två år till nästa val. En stor del av vallöftena från 2010 har regeringen prickat av, eller åtminstone lagt i en utredning. Men kvar på att-göra-listan finns två tunga förslag: Att införa ett femte jobbskatteavdrag och höja brytpunkten för när man betalar statlig inkomstskatt.

Dessa löften, som kostar runt 15 miljarder kronor, levererades med brasklappen att de endast ska genomföras om statsfinanserna tillåter. Så har inte varit fallet ännu, men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill klara det före nästa val.

Det stora kvar

– Det är det stora som är kvar i vårt valmanifest. Det tycker jag, givet att det finns ett utrymme, ska gå före annat, så att vi hedrar det vi sade till väljarna inför valet 2010, säger han till TT.

Den borgerliga alliansens valmanifest var döpt till Jobbmanifestet. Det överordnade målet var fler jobb och att det ska löna sig bättre att arbeta. Reinfeldt tror att regeringen 2014 kommer att bedömas efter hur väl man klarat jobben. Men han påpekar att en regering bara har begränsad makt att påverka förutsättningar för sysselsättning; finanskris och företagsbeslut påverkar också.

Arbetslösheten ligger nu rätt stabilt runt 7–8 procent.

Jobben i fokus

– Det måste också jämföras med vår omvärld. Andra har väsentligt större och mer ökande problem med arbetslöshet. Sverige har, trots ökat arbetsutbud, trots stor asylinvandring, legat ganska still med arbetslöshetssiffrorna. Samtidigt växer sysselsättningen och vi har väldigt höga tal för hur många som är sysselsatta, över 4,7 miljoner, säger Reinfeldt.

Han tror att mycket kommer att handla om jobb i valrörelsen:

– Jobb kopplat till ansvar för ekonomi.

Början av mandatperioden präglades av återhållsamhet. Men i årets budget, som läggs fram på torsdagen, har finansminister Anders Borg (M) avsatt 23 miljarder kronor för olika åtgärder. Det är mer än vad andra bedömare förespråkar. Mest pengar går till att sänka bolagsskatten, men också till forskning, ungdomspaket och ett till hälften uppfyllt löfte om sänkt pensionärsskatt. Och redan har Borg förutspått 27 miljarder kronor till reformer i nästa budget, för valåret 2014.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.