Annons
Nyheter

Tufft för hushållen: "Får leva mer asketiskt"

Räntehöjningen på 50 punkter blir tuff för hushållen – även om den var väntad.
Många har på ett år fått räntekostnader som är dubbelt så höga.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2023
Hushållens ekonomi blir allt mer klämd. Arkivbild.
Hushållens ekonomi blir allt mer klämd. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT
Så här har räntekostnaderna förändrats för tre olika lån jämfört med ett år sedan. Enligt statistik som Nordnet har tagit fram.
Så här har räntekostnaderna förändrats för tre olika lån jämfört med ett år sedan. Enligt statistik som Nordnet har tagit fram.Foto: Johan Hallnäs, TT

Många hushåll har på kort tid fått se sina kostnader för bolån mer än dubbleras. Torsdagens räntehöjning blir ett nytt slag mot räntekänsliga hushåll.

– Hushållens budget är anpassad för hälften av den här räntan. Det här är jättesmärtsamt för dem, säger Anders Stenkrona, sparekonom på Nordea.

Annons

Enligt beräkningar från Nordnet har kostnaden för ett lån på 3 miljoner kronor gått från drygt 2 000 kronor för ett år sedan (efter ränteavdrag) till nära 7 000 kronor efter dagens räntehöjning.

Sparar på mat och el

När även mat, el och drivmedel blivit dyrare behöver många anpassa sina utgifter. Det har redan skett i stor utsträckning, enligt Anders Stenkrona.

En undersökning som Nordea genomförde i mitten av januari tillsammans med Kantar Sifo visade att 85 procent redan har anpassat sin ekonomi.

Det de flesta sparat in på är maten och elen, men många har också skurit ned på sitt sparande.

– Det finns marginaler att dra ner på genom att minska sitt sparande, men jag hoppas att det är en kortsiktig åtgärd, säger Anders Stenkrona.

"Inte så roligt"

Samtidigt flaggar Riksbanken för att fler räntehöjningar är att vänta under våren.

Klarar hushållen mer nu?

– Man vänjer sig vid det mesta, men det är tufft. Nu fram mot sommaren kommer vi ha en tid då elpriset lugnar ned sig, men nästa vinter gäller det att vara beredd igen.

Enligt Stenkrona är en tydlig signal på hushållens försämrade ekonomi också att många skär ned på semestrar. Efter den nya räntehöjningen tror han att fler anpassningar kommer att krävas.

– Man får leva lite mer asketiskt och skära ned på mycket för att klara de nödvändigaste kostnaderna. Det kanske inte är så roligt, men man får hitta guldkanten någon annanstans, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons