Tuffare tag kan väntas mot skolor
– Nu har vi verkligen ett instrument vi saknat tidigare, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen, till TT.
När skollagen skärptes vid halvårsskiftet fick Skolinspektionen ett betydligt skarpare verktyg för sin tillsyn.
Nu kan skolor som inte håller vad de lovat omedelbart stängas tillfälligt. Tidigare utfärdades först ett föreläggande och därefter kom ett återkallande av tillståndet. Detta kunde överklagas och leda till fleråriga rättsliga processer och under tiden fortsatte skolan som om inget hänt.
Nu lär fler skolor falla offer.
Fler dyker upp
– Vi har inget mer på skrivbordet. Men det kommer säkert att dyka upp fler exempel. Även när vi tittar bakåt finns ärenden där vi ser att detta skulle ha varit tillämpligt. Även på det kommunala området har vi erfarenhet av skolor som har varit så undermåliga att de kanske inte borde fortsätta som skolor helt enkelt.
TT: Är det läge för kommunala skolchefer ute i landet att bäva nu?
– Så skulle jag inte vilja uttrycka det. Men det är viktigt att poängtera att det inte är bara inom sfären fristående skolor som det finns mycket, mycket dåliga exempel.
Tidigare granskning
Skolinspektionen har ibland kritiserats för att lämna tillstånd på för lösa grunder. Tillstånd ges på de försäkringar som lämnas av företrädarna för skolorna i ansökan. Och den skickas in runt ett år innan skolan ska starta.
– Det enda vi kan bedöma är de handlingar sökanden skickar in. När ansökan görs finns ingen verksamhet i gång. Då finns ingen personal, ingen rektor, inga lokaler. Vi har inget annat bedömningsunderlag utom ansökningarna.
Den kraftiga ökningen av friskolor har tvingat Skolinspektionen att skärpa sin kontroll. I år kom närmare 800 ansökningar. Nu granskas friskolorna tidigare, några månader innan skolstarten. Förut gjordes det först när skolan var i gång.
– Den kontrollen kommer att bidra till att vi upptäcker saker som vi inte tidigare kunde se.