Annons
Nyheter

Tuffare knipa en högskoleplats

Fler sökande, men färre som antas gör att det blir svårare att ta en plats vid universiteten och högskolorna i höst.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2012
Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Drygt 272 000 personer har nu fått besked att de antagits till en utbildning. De har sållats ut bland drygt 350 000 behöriga sökande, vilket innebär att 22 procent av de sökande inte kom in. Antalet sökande är drygt 10 000 fler i år jämfört med fjolåret, samtidigt som lärosätena har drygt tusen färre platser att erbjuda.

Ett av de lärosäten som tydligt ser en ökad konkurrens om platserna är Högskolan i Skövde. Den tar in 20 procent färre studenter, trots att söktrycket ökat med 29 procent.

Annons

– Det beror ju på att vi fått ett mindre anslag, vilket innebär färre platser. Det känns konstigt, när det finns ett stort intresse både från unga och äldre att läsa, säger Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde.

I vanlig ordning är det svårast att komma in på utbildningarna till läkare, arkitekt och psykolog. På totalt 243 av höstens program krävs ett meritvärde över 20,0. På listan finns också det bebyggelseantikvariska programmet vid Göteborgs universitet och veterinärprogrammet vid Sveriges lantbruksuniverstet.

Som vanligt är kvinnorna i majoritet både bland de sökande och de antagna: 62 procent.

Andra urvalet i augusti

Av drygt 350 000 behöriga sökande har 272 000 (78 procent) antagits till en högskoleutbildning i höst.

Antalet program har ökat, medan antalet kurser minskar. Det totala antalet studieplatser har minskat med knappt 1 500.

Antagningsbeskeden finns tillgängliga på www.antagning.se. De sökande måste svara senast den 30 juli.

Ett andra urval görs den 6 augusti och därefter får reserverna veta om de kommit in.

Källa: VHS

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons