Tuff uppgift väntar nya ministrar
Regeringens svaga stöd i riksdagen ställer stora krav på dem och Löfven utmålas redan som en svikare av oppositionen.
Bara fyra av de 24 ministrarna har suttit i regering tidigare. Bland dem finns utrikesminister Margot Wallström (S), som varit både socialminister och EU-kommissionär. Hälften hämtas utanför riksdag och partiledningar. Men Löfven, helt ny i riksdagen och nybörjare som regeringschef, ser dock bara styrkor i sitt lag.
– Här finns kompetensen, här finns olika erfarenheter, här finns brinnande engagemang för att ta sig an de stora arbetsuppgifterna, säger han och talar om att han valt folk med "olika levnadsbanor", åldrar och hemvist i landet.
Överraskar
En överraskning är gymnasieminister Aida Hadzialic (S), 27 år, yngst i regeringen. En annan ögonbrynshöjare är Alice Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister. Hon blev känd som programledare i tv, men lämnar nu som generaldirektör på Ungdomsstyrelsen. Hon blev medlem i Miljöpartiet häromdagen.
Ingen av ministrarna på socialdepartementet har gått i politisk tungvikt tidigare.
Där finns vårdminister Gabriel Wikström, 29 år, som lämnar ledarposten i Socialdemokraternas ungdomsförbund. Där finns också socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, 39 år, tidigare fackordförande på Vision.
Politisk fingerfärdighet krävs av de färska ministrarna för att S och MP:s minoritetsregering ska få igenom sina förslag i riksdagen. Ofta kommer det att krävas stöd från minst ett, kanske två partier till.
– Då måste man ha erfarna människor på plats, säger statsvetaren Jenny Madestam.
I sin regeringsförklaring lyfte Löfven fram, i runda ordalag, vad regeringen vill åstadkomma. Det ska bli fler bostäder, en ny miljöbilsbonus, ny våldtäktslagstiftning, en ny vägslitageavgift och målet är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.
Oppositionen drar redan vapen och talar om att Löfven, som åter vädjade om samarbete över blockgränserna i ett svårt läge, sviker gjorda överenskommelser. Som den i friskolekommittén, hävdar FP-ledaren Jan Björklund.
– Vi har lärt oss en läxa i dag. Samarbetsöverenskommelser med S är inte värda pappren de är skrivna på när de ska tillgodose kraven från Jonas Sjöstedt, säger Björklund.
Han talar om "total konfrontation" eftersom han anser att regeringen öppnar för att kommunerna ska kunna stoppa nya friskolor.
Och Vänsterpartiet, som inte fick vara med i regeringen, vill hålla trycket uppe. V:s stöd är avgörande för att Löfven ska få igenom sin budget i riksdagen före jul och V vill ha mer betalt i form av regler mot vinst i välfärden.
– Jag är inte missnöjd med det som står i regeringsförklaringen men vi vill mer än så, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT.
Miljöpartiet fick sex ministerposter och fick in en fot på finansdepartementet genom Per Bolund, som finansmarknadsminister.
Dragkampen om utbildningsministerposten vann MP och språkröret Gustav Fridolin. Miljöministerposten hamnade hos språkrörskollegan Åsa Romson.
Men infrastruktur och energi, inklusive den politiskt känsliga kärnkraften, ska styras av S.
Efter förra regeringsskiftet 2006 fick två ministrar avgå efter kort tid på grund av "lik" i garderoben.
– Jag har inte sett något som gör att jag inte känner förtroende för de här personerna, säger Löfven om sina ministrar.