Trycket ökar på Grekland
– Grekerna måste snabbt och utan tvetydighet säga om de vill vara kvar i eurozonen eller inte, sade Frankrikes premiärminister Francois Fillon till parlamentariker, strax innan president Nicolas Sarkozy inledde en rad möten i fashionabla Cannes på franska Rivieran.
Där ska han stå värd för ett möte med ledarna för världens 20 tyngsta ekonomier under torsdag och fredag. Det skulle ha blivit en klang- och jubelföreställning för Sarkozy. Nu blir det i stället ännu ett möte om eurokrisen. Räddningspaketet som förhandlades fram under stor möda i Bryssel förra veckan har helt ställts på ända av Papandreous besked om folkomröstning.
Marken gungar
Papandreou inkallades till Cannes på onsdagskvällen för att möta Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Euroländernas ordförande Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och IMF-chefen Christine Lagarde.
Papandreou lär få ett extremt kyligt mottagande av kollegorna. Hans besked slog ner som en bomb och nu gungar marken under alla.
Merkel lät en smula uppgiven och trött när hon mötte tysk press före avresan.
– Vi kom överens om en plan för Grekland förra veckan. Vi vill omsätta den i praktiken, men för att kunna göra det behöver vi klarhet och det är precis det mötet handlar om i kväll, sade hon.
De mest akuta frågorna att få svar på är när folkomröstningen blir och vilken fråga som ska ställas. Från tysk-fransk horisont vore det bäst om frågan ger ett klart besked om hur Grekland vill ha det med sitt euro-medlemskap.
En skör tråd
Tidpunkten är viktig eftersom varje dag som går är förlorad tid. Beskeden från Aten är nu att folkomröstningen kanske kan hållas i mitten av december i stället för januari. Men även det betyder mer än en månad av osäkerhet, då italienska och spanska räntor kan skjuta i höjden och slutarbetet med räddningspaketet försvåras.
I mitten av december kan det senaste räddningspaketet vara helt inaktuellt. Då kan det behövas räddningsinsatser av en helt annan kaliber.
Euroländerna gav nyligen grönt ljus för nästa utbetalning av krislån på 8 miljarder euro till Grekland. Men utbetalningen hänger nu på en skör tråd och kan skjutas upp, enligt tyska finansdepartementet.
Den grekiska röran sätter också extra press på Italien, där regeringen höll krismöte om ekonomin på onsdagskvällen.