Nyheter

Oro för Trumps hälsa efter tal

Donald Trump undvek den senaste tidens protester när han traditionsenligt framträdde på militärakademin West Point.
Men reaktionerna på hans tal handlar mest om hur USA:s president stapplade ned från scenen efteråt.
USA • Publicerad 14 juni 2020
USA:s president Donald Trump applåderar en helikopteruppvisning i samband med sitt tal till nyutexaminerade officerare på West Point.
USA:s president Donald Trump applåderar en helikopteruppvisning i samband med sitt tal till nyutexaminerade officerare på West Point.Foto: Alex Brandon/AP/TT

I sitt tal, en tradition i examenstider på West Point, hyllade presidenten "den amerikanske soldaten". Han undvek att nämna den senaste tidens protester i USA:s storstäder, och sina egna utspel om att involvera militären för att hålla ordning.

Indirekt kom dock Trump in på ämnet när han tackade nationalgardet – som i samband med protesterna har kallats in i flera delstater – för att dess manskap "säkerställer fred, säkerhet och den konstitutionella rättsstaten på våra gator".

När Trump sedan skulle lämna scenen via en ramp gick han tvekande och stapplande, vilket fick sociala medier att bubbla av spekulationer om hans hälsa, under hashtaggar som "Trump mår inte bra" och "rampgate". Presidenten gick snabbt i svaromål på Twitter :

"Rampen jag gick nerför efter mitt West Point-tal var väldigt lång och brant, hade inget räcke och, viktigast av allt, var väldigt hal", skrev han. "Det sista jag ville göra var att 'falla' så att fejknyheterna skulle få sitt roliga. De sista tio foten sprang jag ner till platt mark. Full fart!"

Men både filmsnutten där han försiktigt går ner, samt ett klipp som visar att Trump – som fyller 74 år på söndagen – under talet hjälper till med båda händerna för att lyfta ett glas vatten till munnen, har tickat upp i många miljoner visningar på sociala medier. Oro för presidentens hälsa och ålder, särskilt som han ställer upp för omval i höst, blandas med hån.

Bland annat citeras ett Twitter-inlägg från 2014 , då Trump gjorde sig lustig över USA:s dåvarande ledare Barack Obamas hurtighet: "Sättet president Obama springer nerför trappan på (flygplanet) Air Force 1, hoppande och studsande hela vägen, är så oelegant och icke-presidentiellt. Trilla inte!", skrev affärsmannen Trump, som då ännu inte var påtänkt som president.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.