Annons

Trump stoppar WHO-stöd: "Har misslyckats"

Mitt under coronapandemin meddelar USA president Donald Trump att han instruerat sin regering att, åtminstone tillfälligt, stoppar stödet till Världshälsoorganisationen WHO.
FN:s generalsekreterare är kritisk:
"Det är inte rätt tid", säger han i ett uttalande.
USA • Publicerad 15 april 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– En granskning ska genomföras för att utvärdera Världshälsoorganisationens roll i att allvarligt felhantera och dölja spridningen av coronaviruset, säger Trump vid sin dagliga coronapresskonferens.

Trump säger att han har stora tveksamheter kring om USA:s pengar använts på bästa möjliga sätt inom FN-organet och påstår att om WHO hade skickat experter till Kina så hade coronavirusutbrottet kunnat stävjas.

Största givare

Annons

USA är WHO:s största givare, med omkring 400 miljoner dollar förra året.

– Med utbrottet av covid-19-pandemin så har vi en djup oro om USA:s generositet har använts på bästa möjliga sätt. Sanningen är att WHO misslyckades med att samla in, utvärdera och dela information i god tid på ett transparent sett, säger Trump.

Enligt presidenten så bidrog WHO:s motstånd mot reserestriktioner mot Kina till att pandemin fick spridning.

FN:s generalsekreterare António Guterres håller med om att WHO:s agerande måste utvärderas, men först efter att pandemin är över.

I ett uttalande riktar han indirekt kritik mot USA, utan att nämna dess besked, genom att säga att WHO behöver stöd nu, och att det är absolut kritiskt för att världens länder ska vinna kriget mot covid-19.

Och "det är heller inte rätt tid att minska resurserna för WHO:s verksamhet eller någon annan humanitär organisation i kampen mot viruset", skriver han.

Pekar ut syndabock

Trump har fått kritik på hemmaplan för att inledningsvis inte ha tagit pandemin på allvar. Attacken mot WHO ses av en del som ett sätt att peka ut en annan syndabock, samtidigt som han lyfter fram sina egna insatser för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Presskonferensen visade inledningsvis upp en något mer nedtonad president än gårdagens famösa presskonferens. Då delade Trump en reklamfilm om sina insatser för att stoppa pandemin, och gick i klinch med journalister på plats. CNN beskrev den presskonferensen som "urspårad".

Nu tillät sig Trump till och med att visa ett uns av sårbarhet.

– Den läskigaste dagen i mitt liv var för en månad sedan när jag efter en lång dag av möten fick höra från min grupp att vi skulle behöva 140 000 respiratorer, som vi hade brist på, sade presidenten, innan han gjorde en lång utläggning på de insatser som gjorts för att få fram utrustningen.

Backade om makt

Annons

Trump backade också delvis från sina påståenden om att presidentens befogenhet är total, genom att säga att det är upp till respektive guvernör att fatta beslut om när självkarantänen kan släppas.

– Det finns många delstater som är i en jättebra situation, de skulle kunna öppna nu, säger han men påpekar att för andra kan det ta betydligt längre tid.

Presidenten säger att han kommer att prata med alla guvernörerna inom en dag eller två.

– Hälsa och liv är nummer ett.

Helt problemfri blev dock inte presskonferensen, när frågorna från journalisterna började hagla. Vid ett tillfälle hotade han att lämna podiet om en reporter inte höll tyst.

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons