GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vittnen: Trump ville ändra val via bundsförvant

Trump försökte byta ut USA:s dåvarande justitieminister och ersätta honom med sin bundsförvant. På så vi hoppades han kunna ändra valresultatet.
Det uppger nya vittnen inför det kongressutskott som utreder stormningen av Kapitolium.
USA • Publicerad 24 juni 2022
Tidigare justitieministern Jeffrey Rosen, i mitten, under förhöret med kongressutskottet.
Tidigare justitieministern Jeffrey Rosen, i mitten, under förhöret med kongressutskottet.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

– Donald Trump ville inte bara att justitiedepartementet skulle utreda. Han ville att justitiedepartementet skulle hjälpa honom att legitimera hans lögner, säger kommitténs ordförande Bennie Thompson.

När det blev dags för kongressförhörens femte dag låg fokus på ex-president Trumps försök att möblera om i justitiedepartementet för att på så vis försöka ogiltigförklara Joe Bidens seger i presidentvalet.

Kontaktades dagligen

Flera personer som arbetade på departementet under tiden efter valet hördes, däribland den dåvarande justitieministern Jeffrey Rosen, som uppger att Trump mellan slutet av december 2020 och början av januari 2021 kontaktade honom så gott som dagligen.

– Vid ett tillfälle tog han upp frågan om att tillsätta en särskild åklagare som skulle utreda valfusk, säger Rosen och tillägger att Trump även övervägde att låta justitiedepartementet skicka in en stämningsansökan till högsta domstolen.

Från departementets sida försökte man utreda en rad av Trumps falska påståenden om valfusk, men utan att hitta några bevis, enligt Rosen.

Ville sparka Rosen

När Trump inte fick sin vilja igenom vände han sig i stället till den då i princip okände Jeffrey Clark, som hade en mellanhög befattning på justitiedepartementet.

Clark var var betydligt mer välvilligt inställd till ex-presidentens konspirationsteorier och ska enligt Rosen bland annat ha förberett ett brev till Georgias delstatsförsamling där han falskeligen påstod att justitiedepartementet funnit bevis för omfattande valfusk.

Eftersom Trump inte fick sin vilja igenom hos Rosen försökte han i stället sparka Rosen från posten som justitieminister och ersätta honom med sin nya gunstling.

Varnade Clark

Men försöket misslyckades när Rosen, dåvarande biträdande justitieministern Richard Donoghue och flera andra toppnamn vid ett möte i Vita huset den 4 januari 2021 hotade med att avgå en masse och ta "hundratals" federala åklagare med sig.

– Jag poängterade att Jeffrey Clarke över huvud taget inte har kompetensen som krävs för att vara justitieminister. Han har aldrig sysslat med straffrätt. Han har aldrig någonsin lett en brottsutredning, säger Donoghue.

Han säger också att han varande Clark för att hans försök att gå vidare med Trumps falska påståenden "inte innebär något mindre än att USA:s justitiedepartement blandar sig i utgången av ett presidentval".

Enligt Donoghue ska Trump även vid ett tillfälle ha förelagt för honom att departementet skulle "säga att valet var riggat och lämna resten åt mig".

Jeffrey Clark deltog inte i förhören med hänvisning till den paragraf, allmänt kallad femte tillägget, som ger en person rätt att neka till att vittna om det kan vara komprometterande för personen ifråga.

Fakta: Utskottsförhören och attacken mot Kapitolium

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

Förhören direktsänds och har lockat miljontals tittare i USA.

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.