Annons
Nyheter

Trots kris – räkna inte med sänkt bolåneränta

Glöm förhoppningarna om att Riksbanken nu drar i räntebromsen.
Fortsatta höjningar väntar för hushållen enligt flera bedömare – trots oro för en bankkris.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2023
Många hushåll har fått kraftigt stigande bolånekostnader. Arkivbild.
Många hushåll har fått kraftigt stigande bolånekostnader. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Krisen med den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank har fått flera marknadsaktörer att tänka om. Internationella bankjättar som Goldman Sachs och Barclays har redan meddelat att man tror att amerikanska centralbanken Federal Reserve nu tvingas vara mera försiktig när det gäller framtida räntehöjningar och japanska finansbolaget Nomura går ännu längre.

Nomura gör nu bedömningen att Fed till och med kommer att sänka styrräntan med 25 punkter vid nästa veckas räntebesked.

Annons

Den svenska Riksbanken brottas med samma problem som Fed, å ena sidan bekämpa ihållande inflation, å andra sidan ansvara för finansiell stabilitet när oron nu spridit sig globalt.

Ingen kursändring

Varken Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, eller Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef, tror dock på någon kursförändring från Riksbanken med chefen Erik Thedéen i spetsen.

– Finansiell stabilitet är den absolut viktigaste uppgiften för centralbanker. Det går till och med före inflationsmålet så i det ljuset är marknadsförväntningarna inte så förvånande. Men vår bästa bedömning är att Riksbanken kommer fortsätta att höja räntan i april och juni, säger Wallström.

Christina Nyman håller med:

– Än så länge räknar jag med att vi får se fortsatta höjningar från Riksbanken. Skulle detta bli turbulent så kan det bli långsammare höjning eller inga alls. Men skulle det bli rejält illa så att vi får en rejäl lågkonjunktur – då kan inflationen falla tillbaka av det skälet.

Enorm betydelse

Svenska hushåll som inte bundit sina bolån har det senaste året sett kostnaderna stiga radikalt i takt med att Riksbanken höjt styrräntan till den nuvarande nivån, 3,00 procent. En eventuellt förändrad syn hos Riksbanken skulle därför kunna få enorm betydelse. Varken Handelsbanken eller Swedbank har dock valt att justera sina ränteprognoser efter de senaste dagarnas händelser.

Swedbank tror fortsatt på en höjning med 50 punkter i april och 25 punkter i juni medan Handelsbankens bedömning är till och med 0,75 procentenheters höjning i april.

– Tidigare såg vi snarare en riskbild uppåt på att det skulle bli ännu större höjningar men det är trots allt ganska långt kvar till nästa möte och vi får se hur detta utvecklar sig, säger Wallström.

Nya inflationssiffror

Riksbanken får nu närmast ta ställning till nya inflationssiffror från SCB.

Marknadens bedömning är att inflationstrycket naglar sig fast. Både Handelsbanken och Swedbank bedömer att inflationen i februari ska uppgå till 11,7 procent enligt KPI-måttet när livsmedelspriser fortsätter att hålla uppe inflationen.

Annons

Av minst lika stor relevans – om inte större – är vad Europeiska centralbanken (ECB) kommer att kommunicera när man meddelar sitt räntebesked senare på på torsdag eftermiddag.

– Är det någon centralbank som Riksbanken följer så är det ECB. Nu är inte själva räntebeskedet som sådant utan snarare vad man signalerar framåt och inte minst i ljuset av vad som hänt den senaste tiden, säger Wallström.

Fakta: Riksbanken och styrräntan

Vid det senaste penningpolitiska mötet meddelade Riksbanken att man höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent.

Då meddelades också att prognosen för styrräntan höjs med en bedömning att styrräntan ska toppa på 3,33 procent, en revidering från föregående prognos på 2,84 procent.

Den nivån beräknas Riksbanken hålla kvar till slutet av räntebanan, det vill säga första kvartalet 2026.

Nästa räntebeslut meddelas den 26 april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons