Annons
Nyheter

Trots inflation och klimatkris: Flyget lyfter

Norwegian visar upp rekordsiffror för juli och under juni vände SAS flera år av dåliga resultat till vinst.
Mycket tyder på att det nordiska flyget nu håller på att lyfta, säger Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair.
Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2023
Flygbolagen har en bra sommar, flera redovisar rekordsiffror. Arkivbild.
Flygbolagen har en bra sommar, flera redovisar rekordsiffror. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den svaga svenska kronan har gjort Sverige till ett populärt resmål för turister från kontinenten.
Den svaga svenska kronan har gjort Sverige till ett populärt resmål för turister från kontinenten.Foto: Ali Lorestani/TT

Flygskam, extremhetta och bränder på bland annat Rhodos har inte avskräckt skandinaverna från att sätta kurs mot sydligare breddgrader under flygbolagens viktiga julimånad.

– Det ligger i vårt dna att som skandinaver att resa till Medelhavsländerna under sommaren, konstaterar flyganalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Annons

Han säger att det ska mycket till för att skandinaverna ska förändra sitt resmönster och avstå flyget till Sydeuropa.

– Det är mörkt på vintern och semestern är normalt i juli. Då är det många som planerar att resa till varmare områden runt Medelhavet.

Svag krona lockar

Över 3,2 miljoner resenärer flög via statliga Swedavias flygplatser under juli. Det var en ökning med 14 procent jämfört med samma månad i fjol. Hans Jørgen Elnæs spår att SAS och Finnair, likt Norwegian, kommer redovisa fina siffror för juli.

– Jag är helt säker på att SAS kommer att redovisa mycket bra siffror.

Även flygen till Skandinavien har varit välbelagda men Hans Jørgen Elnæs tror inte att det har någon koppling till turister som flyr hettan i varmare delar av världen. Den typen av turism lär dröja, säger han.

– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om det förändrade klimatet leder till att vi får fler turister i Skandinavien.

Det är snarare de svaga svenska och norska kronorna som gjort Skandinavien till ett attraktivt resmål för européer, nordamerikaner och asiater med svällande plånböcker.

Mindre strul

Sammantaget hade lågprisbolaget Norwegian 2,3 miljoner flygpassagerare under juli, vilket är 5 procent mer än under samma period förra året. Resultatet beskrivs som "historiskt starkt" av det norska bolaget.

Trots det haltar jämförelsen med 2022, eftersom Norwegians siffror fick ett uppsving i fjol när passagerare rusade från SAS till Norwegian under SAS-strejken.

– Räknar man bort strejken är det den bästa juli för Norwegian sedan före pandemin, säger Hans Jørgen Elnæs.

Annons

Utöver en del avbokningar till branddrabbade områden har sommarens flygtrafik fungerat smärtfritt. Det har varit mindre strul på flygplatser och betydligt färre avbokningar än förra året, vilket tyder på starka sommarresultat, enligt Hans Jørgen Elnæs.

Trots att klimatfrågan tar allt större plats i samhällsdebatten ser det i höst också lovande ut för flyget. Flera stora bolag i Europa ger en positiv bild av både boknings- och prisläget.

– Efterfrågan är stor. På det stora hela ser det bra ut.

TT: Ser vi en vändning för de skandinaviska flygbolagen?

– Ja, det gör vi.

Fakta: Skandinaviska flygets lyft i siffror

I juli hade Norwegian 2,3 miljoner flygpassagerare, en ökning med 5 procent jämfört med samma period föregående år.

Flygbolaget SAS gick med vinst i juni och landade på en vinst på 161 miljoner kronor efter flera år av förluster. Senast SAS levererade överskottssiffror var i samband med fjärde kvartalet 2019.

Över 3,2 miljoner resenärer flög via Swedavias tio flygplatser i juli, en ökning med 14 procent jämfört med samma månad förra året. Detta markerar den enskilt starkaste resemånaden sedan oktober 2019, enligt det statliga företaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons