Annons
Nyheter

Tro och vetenskap svåra att förena

Religiösa och troende personer har lägre tilltro till vetenskapen än icke-troende, enligt en ny mätning.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009

Av svaren framgår också att många svenskar anser att tro och vetenskap är svåra att förena.

Mätningen, som bygger på telefonintervjuer och skriftliga enkäter med cirka 4 000 slumpvis utvalda personer, har utförts av organisationen Vetenskap och allmänhet.

Annons

Att de troende har en något mer negativ inställning till vetenskap och forskare är kanske inte så förvånande. Men i analysen påpekas att skillnaderna inte är stora. Det är mest i vissa enskilda sammanhang som de blir tydliga, exempelvis när evolutionsteorin kommer på tal.

De som tror att en gud skapade människan anser oftare än andra att vetenskap och teknik är för svårt att förstå. De anser också i klart högre utsträckning än anhängare till evolutionsteorin att teologi och astrologi är vetenskapligt.

Intressant nog anser ändå merparten, 71 procent, av de personer som tror på en personlig gud att den religiösa tron går att förena med en vetenskaplig syn på tillvaron.

Bland de icke-troende är uppfattningen däremot den rakt motsatta. Här anser en klar majoritet, 72 procent, att vetenskap och tro är oförenliga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons