Annons
Nyheter

Trist tv? Då ökar risken för fetma

Trista tv-program kan öka benägenheten att småäta under tittandet vilket kan öka risken för fetma.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2014
Foto: Bertil Ericson / TT

Är programmen engagerande minskar däremot suget, rapporterar Upsala Nya Tidning med hänvisning till ny forskning.

– Flera studier har kopplat ihop tv-tittande med småätande och ökad risk för fetma, men vi är först med att visa att själva innehållet i programmet kan påverka hur mycket vi äter, säger professor Helgi Schiöth på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet till tidningen.

Annons

Hans forskargrupp gav 18 unga normalviktiga kvinnor fri tillgång till chokladgodis och vindruvor. De fick sedan titta på ett avsnitt av TV4-serien Solsidan, en konstföreläsning på SVT och läsa en text om insekter i Sverige.

Resultatet var att kvinnorna åt i snitt 43 gram mer chokladgodis eller vindruvor under konstföredraget jämfört med när de tittade på Solsidan. Kulturprogrammet resulterade också i 16 gram högre choklad- och vindruve-konsumtion än läsningen.

– Ju tristare de uppfattade försöksbetingelserna, desto mer åt de av chokladgodis och framförallt av vindruvor, säger Helgi Schiöth till UNT.

Hans slutsats är dock den försiktiga som forskare ofta drar: det behövs mer studier och att det inte utan vidare går att överföra resultaten till andra grupper än den som studerats.

Hur mycket åt du som orkade läsa ända hit?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons