Nyheter

Tredubbel ökning av obetalda sms-lån

Obetalda sms-lån hos kronofogden fortsätter att öka lavinartat.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2008

– Jag är djupt oroad. Unga människor tar motorvägen in i skuldfällan, säger Jan Åkerlund på kronofogdemyndigheten.

Första halvåret 2008 tog kronofogden emot 17 299 ansökningar om betalningsföreläggande som gällde sms-lån. Det är mer än tre gånger så många som första halvåret 2007.

– När lånen kom sade jag att vi bara såg toppen på isberget. Nu börjar vi skönja dess konturer, säger Jan Åkerlund.

Enligt honom går det inte heller att se att de obetalda sms-lånen har ökat på bekostnad av någon annan lånform.

– Inget annat lån är så lätt att få, det finns ingenting att jämföra med, säger Jan Åkerlund.

Under helåret 2007 tog kronofogden emot 20 418 ansökningar om obetalda sms-lån. Prognosen för hela 2008 är 35 000 ansökningar.

Unga mellan 18 och 25 har alltid varit den grupp med flest obetalda sms-lån. Under första halvåret 2007 stod den gruppen, som utgör 10 procent av befolkningen, för 40 procent av de obetalda sms-lånen. Men under januari till juni 2008 har andelen sjunkit något, knappt en av tre sms-skuldsatta var 18 till 25 år.

– Det är positivt att ungas andel av lånen har börjat minska, även om de fortfarande utgör en stor del, säger Jan Åkerlund.

En annan trend är att en större andel kvinnor hamnar i sms-skuldfällan. Första halvan av 2008 stod de för 47 procent av lånen. Ett år tidigare var motsvarande siffra 44 procent och 2006 bara 37 procent. Totalt sett är 35 procent av alla som hamnar hos kronofogden kvinnor.

Karin Thurfjell

TT

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.