Annons
Nyheter

Hultqvist: Insatsen ska fullföljas

Tre soldater i det svenska specialförbandet i Mali har skadats lindrigt.
De skadades när de körde på en vägbomb.
Inrikes • Publicerad 22 april 2021
Den multinationella insatsen Task Force Takuba stöttar den franskledda Operation Barkhane, som syftar till att bekämpa islamistuppror och terrorgrupper i Sahelområdet. Arkivbild.
Den multinationella insatsen Task Force Takuba stöttar den franskledda Operation Barkhane, som syftar till att bekämpa islamistuppror och terrorgrupper i Sahelområdet. Arkivbild.Foto: DAPHNE BENOIT/AP/TT

De tre svenskarna ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali. De skadades på onsdagskvällen i östra delen av landet, där en del av det svenska förbandet är placerad i Menaka.

– De var ute på patrull när en bil gick på den här improviserade vägbomben, men tack och lov sårades de bara lindrigt, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Annons

Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation. De har själva underrättat sina anhöriga.

– Planen är att även den tredje soldaten ska kunna återgå i tjänst i eftermiddag, säger Therese Fagerstedt.

Är förberedda

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har informerat sig om tillståndet för de tre soldaterna. Han konstaterar att denna insats, precis som andra insatser har risker.

– Men det här är också ett förband som är väl utbildat, väl tränat och har bra utrustning och är i sitt strategiska tänkande förberett på hur man ska hantera olika risksituationer, säger Hultqvist.

– Men det är klart att när något sådant här inträffar så är det problematiskt.

Sverige är ett av de länder som ingår i den internationella styrkan Task Force Takuba. Det svenska bidraget består av ett specialförband med omkring 150 soldater och helikoptrar.

Task Force Takuba ska fungera som en snabbinsatsstyrka som ska kunna avlasta den franska styrkan i Operation Barkhane vid behov.

– Det är en ganska ny insats för oss, det är inte allt för länge sedan de åkte ner, säger Fagerstedt på Försvarsmakten.

Franskledd operation

Den franska styrkan, som bland annat svenskarna ska stödja, har sitt högkvarter i Tchads huvudstad N'Djamena. Den inledde 2014 Operation Barkhane vars syfte är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper i Sahel-regionen.

Till Sahel räknas Tchad, Mali, Niger, Burkina Faso och Mauretanien, med flera länder på södra sidan Sahara.

Annons

Frankrike har i dag 5 100 man i regionen, vars uppgift är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper.

Sveriges riksdag beslutade förra året att stödja den operationen med ett specialförband i Mali. Hela förbandet blev nyligen operativt.

– Det finns ingen anledning att på något sätt ompröva den här insatsen, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Mandatet gäller till sista december. Om den svenska insatsen ska förlängas därefter går inte att säga i dag.

– Vi kommer att fullfölja vårt mandat. Det är regeringens inställning, säger Hultqvist.

Växer i styrka

Enligt honom så är det fler länder som stegvis går in i insatsen. Till exempel har Danmark beslutat att gå in med specialförband, kirurger och stabsofficerare.

– Den här koalitionen växer i styrka, säger Hultqvist.

Frankrike har på senare tid deklarerat militära framgångar i Sahel. Franska styrkor ska bland annat ha lyckats dödat två höga ledare för al-Qaida-anknutna grupper i regionen.

Men islamistiska rebeller och terrorgrupper kontrollerar fortfarande stora områden och de har kunnat fortsätta sina attacker.

Sedan 2013 har Frankrike förlorat över 50 soldater i konflikten, enligt franska medier.

Sverige deltar också i FN-insatsen Minusma i Mali som bland annat ska stödja Malis regering och skydda civilbefolkningen. Försvarsmakten har inte gått ut med information om de skadade svenska soldaterna är placerade i Menaka där delar av den svenska delen av Task Force Takuba är placerad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons