Annons
Nyheter

Tre dagars eldupphör inlett i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 31 juli 2020
En äldre man i utkanten av Kabul i Afghanistan tillsammans med sina två barnbarn.
En äldre man i utkanten av Kabul i Afghanistan tillsammans med sina två barnbarn.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Talibanerna och de afghanska säkerhetsstyrkorna inledde under fredagen ett tre dagar långt eldupphör. Det är ett ovanligt andrum som många hoppas kommer att leda till fredssamtal och ett eventuellt slut på nästan två årtionden av malande konflikter.

En bilbomb som dödade 17 personer i landets östra delar bara timmar innan eldupphöret trädde i kraft visar dock på svårigheterna det krigshärjade landet står inför. Talibanerna har nekat till att ha varit inblandade.

Annons

Pausen i striderna ska pågå under den muslimska högtiden id al-adha och är bara den tredje officiella vapenvilan under nästan 19 års krig.

Både president Ashraf Ghani och talibanrörelsen har gett signaler om att fredssamtal skulle kunna börja direkt efter högtiden och parterna uppmanas från flera håll att förlänga eldupphöret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons