Annons
Nyheter

Tre åtalas för uppmärksammat Georgia-mord

Tre män kommer att ställas inför rätta anklagade för mord i det uppmärksammade fallet då en 25-årig svart joggare i Georgia sköts till döds.
USA • Publicerad 5 juni 2020
Två av de tre män som nu ställs inför rätta för Ahmaud Arberys död, son och far Travis McMichael och Greg McMichael, lyssnar via videolänk på domstolsförhandlingen.
Två av de tre män som nu ställs inför rätta för Ahmaud Arberys död, son och far Travis McMichael och Greg McMichael, lyssnar via videolänk på domstolsförhandlingen.Foto: Glynn County Jail/AP/TT
En hyllning till den skjutne Ahmaud Arbery.
En hyllning till den skjutne Ahmaud Arbery.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

De tre vita männen var sedan tidigare gripna och var misstänkta för mord respektive medhjälp till mord.

Domstolen i Glynn County, Georgia, hörde under torsdagen vittnesmål samt pläderingar från åklagare och försvar i fallet, och fann att det fanns tillräckliga bevis för att alla tre männen kan åtalas för mord (felony murder).

Annons

Det var den 23 februari i år som 25-årige Ahmaud Arbery sköts ihjäl under en joggingtur i kuststaden Brunswick i Georgia. Två män – far och son – hade fått syn på honom och jagade honom med bil. När de körde fram till honom hoppade sonen ur bilen med ett gevär. Männen slogs om vapnet och Arbery träffades av flera kulor och dog.

Rasistiska åsikter

Ett filmklipp som spreds flera veckor efter händelsen visar hur Arbery jagades och hur vapnet riktades mot honom när han försökte slå sig fri. Den tredje mannen som nu ställs inför rätta är den granne som spelade in videon. Enligt åklagarna deltog han i jakten och försökte aktivt blockera Arberys flyktväg, rapporterar amerikanska medier.

Bland de mer förödande bevisen finns ett långt vittnesmål från en federal polis som har utrett fallet. Denne vittnar om att utredningen visat att en av de misstänkta, sonen Travis McMichael, använt rasistiska tillmälen efter dödsskjutningen, före polis kom till platsen.

Han ska även ha uttryckt grovt rasistiska åsikter på sociala medier.

"Valde att kämpa"

Polismannen Richard Dial, som arbetar för Georgias delstatliga motsvarighet till federala FBI, fick under domstolsförhandlingen frågan om skjutningen kunde ses som nödvärn, vilket försvaret hävdat.

– Jag anser inte att det var självförsvar av McMichael. Jag anser att Arbery handlade i självförsvar. Han jagades och sprang tills han inte orkade längre. Han ställdes då inför att vända ryggen åt en man med ett gevär eller att kämpa med sina bara händer mot en man med ett gevär, och han valde att kämpa, sade Dial, enligt Washington Post.

Domstolsbyggnaden i Georgia var under förhandlingarna omringad av poliser, efter order av guvernören Brian Kemp.

Dödsfallet är ett av flera under våren där demonstranter krävt rättvisa. Proteserna har sedan blossat upp efter det uppmärksammade fallet då den svarte 46-åringen George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minneapolis, vilket har chockat och upprört människor över hela världen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons