Annons
Nyheter

Polisen: "Helt okej" samarbete med Turkiet

Synnerligen allvarligt och med systemhotande proportioner. Så sammanfattar rikspolischefen Anders Thornberg läget kring den organiserade brottsligheten.
Samarbetet med Turkiet, där personer som beordrar mord och sprängdåd på distans tros gömma sig, beskrivs som “helt okej”.
Brott • Publicerad 2 maj 2023
Rikspolischef Anders Thornberg under pressträffen om det aktuella läget.
Rikspolischef Anders Thornberg under pressträffen om det aktuella läget.Foto: Jessica Gow/TT
Rikspolischef Anders Thornberg under tisdagens pressträff. Till vänster biträdande Noa-chef Hampus Nygårds.
Rikspolischef Anders Thornberg under tisdagens pressträff. Till vänster biträdande Noa-chef Hampus Nygårds.Foto: Jessica Gow/TT

Polisen bedömer nu att ungefär 30 000 personer är kopplade till skjutvapenvåldet i Sverige.

– Våldskapitalet är stort och antalet inblandade är skrämmande. Varje dag ansluter tre nya personer till de kriminella miljöerna, ofta barn och unga, säger Thornberg på en presskonferens på tisdagen.

Annons

En ljuspunkt gäller dock antalet skjutningar med dödlig utgång, jämfört med fjolårets mörka rekordår.

– Under 2023 ser vi trots allt en nedåtgående kurva när det gäller framför allt antalet döda i skjutningar. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det, säger Thornberg.

Har beslagtagit 100 pistoler

Enligt polisen använder man sig av nya arbetssätt för att sätta press på de kriminella. Rikspolischefen beskriver det som att man "blåar ner" Stockholm med polisiär närvaro på gator och torg.

I huvudstaden, som de senaste månaderna varit hårt våldsdrabbat, har polisen sedan den 25 december 2022 beslagtagit 100 pistoler, 31 automatkarbiner, 66 sprängkapslar, 10 handgranater och 79 kilo dynamit.

– Vi har hittat mordplaner i telefoner när vi stoppat gärningsmän ute i trafiken. Vi hittar gärningsmän med skyddsvästar, ansiktsmasker och kulor i loppet på sina vapen, säger Thornberg.

"Döljer sig bakom barn"

Enligt Hampus Nygårds, biträdande chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa), finns tio pågående gängkonflikter bara i Stockholm. Ett 40-tal våldsdåd uppges ha avvärjts under 2023 och enligt Nygårds finns en fortsatt hög risk för våldsdåd i närtid.

Polisen kraftsamlar nu kring ett antal konflikter som utgår från Stockholm men som påverkar stora delar av landet.

– Den här polisoperationen syftar till att komma åt de som inte själva tar i vapen eller narkotika. De som lägger ut uppdragen på andra. De som döljer sig bakom barn och unga som utför de här våldsbrotten, säger Nygårds.

"Helt okej"

Ledande kriminella har de senaste åren tagit sin tillflyktsort till andra länder. I Spanien har nära samarbete med spansk polis lett till att flera personer dömts till fängelse.

Andra, däribland den så kallade "kurdiska räven" som pekats ut som drivande bakom våldsvågen i Stockholm, tros gömma sig i Turkiet.

Annons

– Vi har ett helt okej samarbete med Turkiet på olika nivåer, säger Hampus Nygårds.

– Det är viktigt att vi får till det där samarbetet för att öka möjligheterna att få en lagföring hemma, eller strypa deras påverkan på brottsligheten i Sverige även fast de är utomlands.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons