Nyheter

Trafikverket: "Vi är ute med allt vi har"

Om SMHI:s prognoser om fortsatt snöfall över södra Sverige slår in, en decimeter eller mer till jul, så blir trycket mycket hårt på Trafikverket som ska hålla både vägar och räls farbara.
Ska du ut och resa i jultrafiken? Hör av dig till oss!
Nyheter • Publicerad 21 december 2010
Tomten får en del snö att fajtas med på julafon.
Tomten får en del snö att fajtas med på julafon.Foto: Scanpix

– Vi vet att det kommer in ett oväder på torsdag och vi kommer att ha full beredskap på alla håll och kanter, både på väg och järnväg, säger Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket.

Så mycket mer resurser finns det inte att sätta in, erkänner han.

– Vi har tillgång till lite extraresurser, men i princip är vi nu ute med allt vi har.

Nytt snöoväder på gång

På torsdag, julhelgens stora resdag, drar alltså ett nytt snöväder in över södra delen av landet.

– På torsdagskvällen täcker det hela Götaland och de sydligaste delarna av Svealand. Det är fortfarande lite hoppigt i prognoserna, säger Lisa Frost på SMHI efter att tittat på tisdagsmorgonens första väderkartor.

Snöfallet kommer i första hand inte att drabba västkusten som det sagts tidigare. I stället ligger tyngdpunkten över Skåne och Öland och Gotland.

– Det handlar säkert om dryga decimetern snö och det kommer absolut att bli trafiksvårigheter.

Även här i Sjuhärad kommer vi att få runt en decimeter snö under torsdagen och julafton.

För att få en så exakt prognos som möjligt dröjer SMHI dock med att utfärda varningar till 24 timmar före den aktuella tidpunkten.

Prognosen för julafton skiljer sig också ordentligt från det som sagts tidigare.

– På julafton ligger snöfallet främst över de östra delarna av Götaland och Svealand och upp över Gävleborg. På morgonen berör det stora delar av Götaland och sedan rör det sig åt nordost.

I samband med snöfallet kommer temperaturen att stiga till minus 1–5 i de södra delarna av landet och minus 5–10 i de norra delarna av Götaland och Svealand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.