Nyheter

Trafikproblem och takras i hela Sverige när Xynthia kom

Det blev nya trafikproblem och fler takras när Xynthia drabbade Sverige under måndagen.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010

När Ica Maxis tak i Kristinehamn kollapsade över hyllor och frysdiskar, fick kunder fly för livet.

– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle hända på Ica, de borde ha bättre koll efter alla tak som har rasat, säger Ania Malm till TT.

Ania har tidigare varit anställd på Ica Maxi – i 30 år – och var där med sin granne för att handla då delar av taket rasade in vid lunchtid.

De satt och fikade precis vid entrén när de hörde ett buller som om åskan hade slagit ner.

– Jag sprang mot nödutgångarna vid kassorna medan min vän sprang mot utgången, det kändes som om döden jagade mig.

Ingen ska ha skadats i raset.

Flera lagertak rasade också under måndagen, dock utan personskador. Ikea:s lager i Torsvik utanför Jönköping och Kemetyls lagerlokal i Jordbro utanför Stockholm drabbades.

Akut trafikläge

Under måndagsförmiddagen varnade Vägverket för ett så kallat akut trafikläge i Östergötlands, Kronobergs och Jönköpings län. Det intensiva snöandet ledde till mängder av avåkningar, dock utan allvarligare konsekvenser. I Jönköpings län bad man trafikanterna att stanna hemma.

I Stockholmsområdet flöt trafiken på bra, trots det myckna snöandet. Enligt Vägverket var de värsta problemen över redan på eftermiddagen.

– Det har varit få och lindriga olyckor under rusningstrafiken. Folk tar det lugnt i ovädret, sade Ulf Lindgren vid Stockholmspolisen vid 18-tiden.

Snöfallet påverkade däremot inte tågtrafiken. På uppdrag av Banverket gäller förra veckans reduceringar av avgångar även denna vecka. SJ fortsätter bland annat att köra färre tåg på sträckorna Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg.

Reinfeldt fick åka hem

Flygtrafiken var också relativt förskonad från problem. Trots det tvingades statsminister Fredrik Reinfeldt ställa in sitt besök i Jönköping. Dålig sikt gjorde att regeringsplanet inte kunde landa på morgonen, utan måste vända tillbaka till Stockholm.

Snön som fortsätter norrut över östra delarna av Svealand och södra Norrland beräknas nå Norrbotten under tisdagen. SMHI har utfärdat klass 1-varningar i östra delarna av länet.

– Det kommer att falla 20 till 30 centimeter snö och vara friska vindar, så det finns risk för drivbildning, säger meteorologen Lisa Frost på SMHI.

I och med de fallande temperaturerna finns det risk för halka när det fryser till i stora delar av landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.