Annons
Nyheter

Trädvandal härjar i Malmö

Skrapade, sönderhuggna och förstörda – någon attackerar sedan en tid tillbaka Malmös träd.
Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats på senare tid. Nu vädjar kommunen om hjälp för att få stopp på vandalen.
Brott • Publicerad 17 januari 2021
Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december.
Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december.Foto: Johan Nilsson/TT

– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor när han beskriver skadorna.

Vandaliseringen började i november och har drabbat både kyrkogårdsförvaltningens liksom Malmö stads träd. Antalet skadade träd är enligt kommunen nu uppe i totalt 155 stycken.

Annons

Vem som ligger bakom är inte känt men träd efter träd – ofta flera stycken på rad –har nu skadats så allvarligt att de kan bli tvungna att bytas ut.

– Vi får se till våren. Vi behandlar skadorna.

Attackerna har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken. Mitt i stan, konstaterar Mattias Thelander.

– Ja, det är lite förvånande för de platserna är väldigt publika. Slutsatsen måste ju vara att det inte görs under dagtid.

De vandaliserade träden är nu ett fall för polisen, och Malmö stad vädjar nu till den som vet eller sett något att ringa dit.

– Det är polisanmält och vi samarbetar tätt med polisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons