Annons
Nyheter

Total rysk kontroll över Krim

Ryssland kontrollerar nu alla före detta ukrainska militäranläggningar på den omstridda Krimhalvön
Nyheter • Publicerad 26 mars 2014
Foto: Sergei Chuzavkov

Ryssland har tagit över stora delar av Ukrainas militärfartyg. Kiev efterlyser militärövningar med Nato för att möta det ryska hotet.

Ryssland har slutligen lyckats få full militär kontroll över Krimhalvön. På onsdagen förklarade Rysslands försvarsmakt att de tagit över sammanlagt 193 ukrainska militäranläggningar.

Annons

En militäranalytiker i Kiev säger till nyhetsbyrån AFP att han räknat ut att Ryssland även beslagtagit 51 av 61 fartyg i den ukrainska flottan. Och av de återstående tio militärfartygen är endast ett av dem ett stridsfartyg i egentlig mening – fregatten Getman Sagajdatjnij som är stationerad i Odessa.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turchynov bad parlamentet i Kiev om godkännande för gemensamma militärövningar med Nato.

Samtidigt hävdar USA:s försvarsminister Chuck Hagel att Ryssland har ökat sin truppnärvaro vid gränsen mot Ukraina – trots ryska försäkringar i förra veckan om att landet inte avser invadera östra Ukraina.

Under onsdagen förklarade Kiev att de från och med 1 maj höjer gaspriserna i landet med 50 procent. Åtgärden handlar om att möta lånekrav från Internationella valutafonden (IMF) för ett stödpaket på 97–129 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons