Annons
Nyheter

Torghandlaren: "Många prutare gör fel"

Svenskar är dåliga på att pruta, tycker handlarna på Hötorget i Stockholm.
Men nu när allt blir dyrare finns det ändå de som försöker.
– De har lärt sig utomlands. Sedan kommer de hem och prövar här, säger torghandlaren Asghar Nezhadian.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2023
Torghandlaren Ömer säljer blommor på Hötorget i Stockholm.
Torghandlaren Ömer säljer blommor på Hötorget i Stockholm.Foto: Fredrik Persson/TT
Asghar Nezhadian tycker att svenskar verkar komma för att öva på prutning på torget.
Asghar Nezhadian tycker att svenskar verkar komma för att öva på prutning på torget.Foto: Fredrik Persson/TT

Han har sålt nötter och snacks på Hötorget i Stockholm i 27 år. Han har märkt att svenskar som varit i andra länder, som Turkiet och Mexiko exempelvis, kommer hem med nya kunskaper. De försöker pruta lite försiktigt på torget, som för att öva, tycker han.

– Svenskar prutar inte i butiker som Coop och Ica. Men här händer det att de prutar i bland.

Annons

Mest är det pensionärer som försöker, berättar han. De frågar om han kan göra något åt priset på nötterna, särskilt om de handlar mycket.

Gör inte prutarna besvikna

– Jag kommer inte att göra dem besvikna, säger han och förklarar att det kan gå att ge en tjuga i rabatt om kunden handlar för en femhundring.

Särskilt om kunden är en glad och trevlig pensionär.

Men så mycket mer rabatt fungerar inte, förklarar han. Det kostar mycket att driva även ett torgstånd, med allt dyrare inköp, hyra, el och drivmedel.

– Jag måste tjäna minst två gånger det jag köper in för, jag måste betala moms och skatt och bensin.

Han tycker att det är helt okej att folk försöker pruta, men han kan inte säga att han gillar det. Fast folk är oftast väldigt trevliga, tycker han.

Själv prutar han inte. I alla fall inte i butiker eller av sina torghandlarkollegor.

– Kanske ibland om jag går på loppis, säger Asghar Nezhadian.

Hans torghandlarkollega Ömer på Hötorget, som säljer doftande mimosa och andra vårljuva blommor i februariblåsten, tycker att svenskar generellt sett är sämre på att pruta än de som har ursprung från exempelvis Iran.

– De är proffs. Asiater också. Men det är inte många svenskar som försöker, säger Ömer.

Annons

Han berättar att många helt enkelt gör lite fel då de försöker pruta.

För sent att pruta

– De tar en bukett och går fram till kassan. Där frågar de vad den kostar och om vi kan göra något åt priset. Men då har de ju redan tagit buketten. Då är det för sent att pruta, förklarar han.

Bättre då att fråga innan buketten plockas upp. Det är då, innan alla signaler skrålar "köpsugen" som chansen finns att få ett lägre pris, enligt Ömer.

Själv prutar han inte. I alla fall inte här i Sverige.

– Inte när det finns en en prislapp. Men när jag är i mitt hemland Turkiet så prutar jag.

Nu väntas prutandet öka. Fast det gillar inte Ömer. Hans marginaler på blombuketterna han säljer är för låga för några breda prissänkningar.

– Då stänger jag och går hem, säger han.

Fakta: Bästa prut-tipsen

1. Hitta rätt tillfälle

Att pruta på en produkt som nyss kommit ut i butik kan vara svårt, det är bättre att försöka med en utgående modell eller ett skyltex. Samma sak gäller produkter som inte är i säsong, som ett par skidor i april.

2. Köp flera saker samtidigt

Har du flera saker du behöver på samma område, köp allt vid samma tillfälle. Du kanske till och med kan gå ihop med någon? Ju fler varor, desto större chans till framgång i prutandet.

3. Vänd dig till rätt person

Se till att prata med någon som är ansvarig och har rätt att ge rabatt, annars är risken stor att du får börja om från början igen med en ny person.

4 Gör research först

Ju mer du vet om en vara och vad den brukar kosta, desto säkrare kommer du att känna dig och desto bättre argument kan du komma med. Kolla runt och jämför priser i olika butiker och på nätet.

Källa: Råd & Rön

Fakta: Pruta

Enligt Svenska Akademins ordbok betyder att pruta i relationen köpare och säljare att köpslå, eller förhandla om priset, och att slå av på priset för en vare eller tjänst.

Men pruta har även flera äldre betydelser, som att ge uttryck för sitt missnöje, knorra, knota och opponera sig. Det kan också betyda att kivas, att pocka på något, att yrka på att få något från någon.

Källa: Svenska Akademins ordbok

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons