Tonen hårdnar mot Grekland
Och tills grekerna bestämt sig håller EU och IMF inne nästa krisutbetalning till landet.
– Vi vill helt klart att Grekland ska vara kvar i eurozonen, men det är upp till det grekiska folket att besvara den frågan, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy på en nattlig presskonferens i Cannes.
Han och Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade då ätit middag med den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou och finansministern Evangelos Venizelos i sällskap av andra EU- och IMF-ledare. De fick där försäkringar om att den grekiska regeringen jobbar hårt för att folkomröstningen om förra veckans räddningspaket ska kunna hållas den 4 eller 5 december.
Inga pengar
Både Merkel och Sarkozy inskärpte att det är viktigt med tempo nu. Osäkerheten drabbar alla, och den är dyr.
Till dess att euroländerna och Internationella valutafonden (IMF) vet att Grekland håller fast vid uppgörelsen den 27 oktober kommer inte en enda cent att betalas ut av den redan beslutade utbetalningen på 8 miljarder euro, slog Sarkozy fast.
Den skulle egentligen ha skett i mitten av november, men nu blir det mitten av december – om grekerna röstar ja.
Tidigare har grekerna hävdat att pengarna är helt nödvändiga för att staten ska kunna betala löner till offentliganställda och hålla landet flytande. Nu kommer signaler om att det kan gå ett litet tag till. Åtminstone till december, då nästa stora reglering av statsskulden sker.
Grekisk bomb
På torsdagen fortsätter euroländerna sitt arbete parallellt med att ledarna för världens 20 viktigaste ekonomier anländer till den fashionabla orten vid franska Rivieran. Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien kommer att hålla ett mini-eurotoppmöte tillsammans med berörda EU-institutioner och IMF. Italien och Spanien är de länder som drabbas hårdast av den grekiska röran och får betala dyrt med höga räntor. De är därför mycket angelägna om att krisfonden EFSF förstärks omgående, vilket är en del i det senaste räddningspaketet.
Papandreous överraskande beslut om att utlysa folkomröstning slog ner som en bomb bland euro-kollegorna. Allra argast lär Sarkozy ha blivit. G20-mötet skulle ha blivit hans klang- och jubelföreställning. Nu blir det i stället ännu ett möte om eurokrisen. Räddningspaketet som förhandlades fram under stor möda och skulle ha visats upp för världen i Cannes har helt ställts på ända.