Annons
Nyheter

Myndighet tonar ner nytt fall av djurparasit

Ännu ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna, denna gång en mil nordost om Avesta.
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) betonar samtidigt att det inte innebär att smittspridning pågår.
Natur • Publicerad 11 april 2023
Rävens dvärgbandmask har hittats utanför Avesta. Arkivbild.
Rävens dvärgbandmask har hittats utanför Avesta. Arkivbild.Foto: Attila Kovacs/MTI/AP/TT

Offentliggörandet av fyndet kommer några dagar efter att ett fall bekräftades söder om Borlänge.

Sedan 2021 har endast tre fynd av parasiten gjorts i Sverige.

Annons

Avestafyndet gjordes inom ramen för den nationella övervakningen där prover från rävspillning och döda rävar samlas in.

Prover når SVA löpande men analyseras i omgångar. Att det på kort tid offentliggjorts två fall betyder inte att smittspridning pågår, enligt SVA, utan är en följd av att proverna analyseras samlat.

"I en landsomfattande övervakning förväntar vi oss att hitta nya enstaka fall av parasiten. Det är bra att vi hittar de fickor där parasiten förekommer för att bygga kunskap om förekomsten", säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA, i ett pressmeddelande.

Risken för att människor smittas och insjuknar av parasiten är enligt myndigheten "extremt liten" så det finns ingen anledning till oro för fynden.

Jakthundar i drabbade områden kan behöva avmaskas oftare. De kan också smittas, men utan att få några symptom.

Övervakningen av parasiten görs i samarbete med Jägareförbundet och finansieras av Jordbruksverket. Målet är att få in 3 000 prover under de tre år som övervakningen pågår.

Fakta: Rävens dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask sprids i naturen genom att mikroskopiskt små ägg kommer ut med avföringen från smittade rävar. Mellanvärden, oftast en sork, får sedan i sig äggen genom munnen. Därefter utvecklas parasitblåsor i gnagarens inre organ. Om sorken äts upp av en räv, kan nya vuxna bandmaskar utvecklas i rävens tarm.

Hund, katt eller räv får inga sjukdomssymtom.

Hos människa utvecklas parasiten som en svulst i levern och kan också sprida sig i kroppen till andra organ. Sjukdomen är mycket allvarlig, även om inte många människor drabbas. Smittade människor som insjuknar måste ofta genomgå levertransplantation och livslång behandling för att inte avlida av parasitinfektionen.

Infektionen upptäcks vanligen först många år efter smittotillfället. Infektionen kan då oftast påvisas genom förekomst av antikroppar mot masken i blodet och genom ultraljud och/eller röntgen av organ.

Det är en mycket ovanlig sjukdom. I Europa rapporteras årligen 100–150 nya fall.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons