Annons
Nyheter

Tolv döda i massaker på armébas

En major och armépsykiater, expert på krigsstress, började skjuta omkring sig på USA:s största militärbas Fort Hood på torsdagen. Minst tolv människor dödades och över 30 skadades.
Nyheter • Publicerad 5 november 2009

Gärningsmannen sköts med flera skott i samband med gripandet, men överlevde och vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrevs som stabilt.

– Utredningen fortsätter, men de preliminära rapporterna talar för att det var en ensam skytt, sade generallöjtnant Robert Cone, chef för Fort Hood, på en presskonferens.

Annons

Massakern på den enorma basen Fort Hood i Texas chockar militären och president Barack Obama beskrev det i ett uttalande som ett fruktansvärt dåd.

– Det här är män och kvinnor som har tagit det osjälviska och modiga beslutet att riskera sina liv för att skydda resten av oss dagligen, sade Obama.

– Det är svårt nog när vi mister folk i strid utomlands men det är fruktansvärt att de ska bli beskjutna på hemmaplan, sade Obama.

Tyst minut

Den amerikanska kongressen gjorde paus i dagordningen några timmar efter skjutningen för att hålla en tyst minut.

Den gripne majoren har identifierats som en 39-årig psykiater som har behandlat soldater som återvänt från krigszoner utomlands. Nu stod han själv inför att mot sin vilja skickas till Irak, säger hans kusin till Fox News.

Motivet till massakern är ännu höljt i dunkel. Robert Cone sade att uppgifterna hittills inte tyder på ett terrordåd även om han inte var beredd att utesluta det.

Majoren började avfyra två handeldvapen på en del av basen där soldater hälsoundersöks inför utlandstjänstgöringen. I närheten hade 600 personer samlats i en hörsal för en ceremoni. Tack vare en snabb insats av flera soldater kunde de stänga dörrarna och förhindra en ännu större katastrof, sade Cone.

Enligt uppgifter i amerikanska medier var gärningsmannen muslim, född i USA av föräldrar med ursprung i Mellanöstern.

USA:s största bas

Annons

Fort Hood ligger nära staden Killeen, omkring tio mil nordöst om Austin. Den är hemmabas för närmare 5 000 officerare i aktiv tjänst och drygt 45 000 som tagit värvning. Många soldater med posttraumatiskt stressyndrom har fått rehabilitering där. Enligt uppgifter i flera amerikanska medier är basen kanske den plats i USA som rymmer allra flest personer med erfarenhet av att ha befunnit sig i en krigszon. Många av dem varit flera gånger i Irak eller Afghanistan.

Basen är USA:s största och en av de största i världen. Den hyser även omkring 9 000 civilanställda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons