Annons
Nyheter

Tokfett bredband i allmännyttan

De som bor i allmännyttans lägenheter får de kommande åren ett fetare bredband än de kunnat drömma om.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

Med 1 Gbit/s i uttaget kan hyresgästerna välja fritt bland operatörerna, inte minst på tv-området.

På de kommunala bostadsföretagens organisation Sabo kallar man utbyggnaden för den andra bredbandsvågen. Om några år ska samtliga Sabos 800 000 lägenheter få bredband via fiberkabel, men den stora nyheten är att det också byggs nya lägenhetsnät eller hemnät där varje rum får ett uttag med 1 Gbit/s, tio gånger snabbare än vad som räknas som ett riktigt fett bredband i dag.

Annons

De tre kommunala bostadsföretagen i Stockholm går i täten och investerar 400 miljoner kronor i utbyggnaden som ska vara klar 2010, skriver Computer Sweden. Några år senare ska samtliga lägenheter i allmännyttan ha hemnät, enligt Anders Johansson, ansvarig för IT- och bredband på Sabo.

– Vi vill utveckla konkurrensen och valfriheten för våra hyresgäster. Nu börjar vi prata om ip-tv och folk har kanske två–tre apparater hemma och ett par datorer och sedan kanske man vill ha ip-telefoni. Då behövs det ett hemnät med bra standard, säger han till TT.

Kostnaden för utbyggnaden av fiber och lägenhetsnät läggs på hyran, som enligt Sabo kommer att höjas med 60–80 kronor per månad.

Björn Ewenfeldt

TT

Bredband i allmännyttan

Planerna på de nya hemnäten har tagits fram av Sabo tillsammans med Fastighetsägarna (de privata fastighetsägarna), Hyresgästföreningen och Hjälpmedelsinstitutet.Kostnaderna beräknas till 4 000–6 000 kronor per lägenhet. För lägenheter som redan har fiber beräknas hyran öka med 30–40 kronor i månaden. Annars det dubbla. Hyresgästerna väntas dock kunna tjäna in på billigare tv, bredband och telefoni. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons