Annons
Nyheter

Tobaksvaror dilemma för Ica

Försäljning av cigaretter och tobaksvaror har blivit ett svårt dilemma för Ica.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008

En handlare i Umeå kommer från den 1 juni inte längre att sälja cigaretter i sin butik.

– Jag har förståelse för deras agerande med tanke på den samhälls- och hälsodebatt som pågår, inte minst bland Ica-handlarna. Men att inte lämna bonus på tobaksvaror är ett brott mot de bestämmelser som gäller för alla Ica-handlare och därför är det ett dilemma för oss, säger Lisbeth Kohls, chef för kund- och kvalitetsområdet hos Ica.

Annons

En Ica-handlare i Vejbystrand i Ängelholm tycker att tobak är dåligt och därför får de kunder som är utrustade med Ica-kort ingen bonus när de handlar cigaretter och snus.

– Jag tycker inte att det är rätt att lämna bonus på något så ohälsosamt. Jag har släktingar som drabbats av sjukdomar på grund av att de rökt, säger handlaren till Helsingborgs Dagblad.

Ica kommer nu att diskutera situationen med handlaren.

Frågan om tobakens vara eller inte vara har väckts av flera handlare som vill stärka hälsoprofilen på sina butiker.

Tidningen Icanyheter har pejlat läget hos Ica-handlarna och en enkät visar att 34,5 procent kan tänka sig upphöra med försäljningen av tobaksprodukter, medan 65,5 procent vill ha kvar tobaksvarorna i sina hyllor.

En av de Ica-handlare som TT talat med säger att kunderna har förmågan att själva ta ansvar för sin konsumtion och därför ser han ingen anledning att sluta sälja tobaksvaror.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons