Annons
Nyheter

Tiotals saknas efter gruvolyckan i Zimbabwe

Runt 30 människor saknas fortfarande efter den svåra olyckan i en guldgruva i Zimbabwe i onsdags. Sex har räddats.
Zimbabwe • Publicerad 28 november 2020
En gruvarbetare i Kwekwe i Zimbabwe efter en annan gruvolycka som inträffade där i februari. Arkivbild.
En gruvarbetare i Kwekwe i Zimbabwe efter en annan gruvolycka som inträffade där i februari. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Den olagliga gruvverksamheten i Zimbabwe är riskabel och följer sällan säkerhetsreglerna. I samband med att många invånare har hamnat i svåra situationer under landets ekonomiska kris, som förvärrats ytterligare av coronapandemin, har fler vänt sig till den riskfyllda branschen.

Gruvolyckor orsakas inte sällan av explosioner och översvämningar.

Djupt schakt

Annons

Räddningsinsatserna efter den senaste stora olyckan, som inträffade i onsdags norr om huvudstaden Harare, inleddes under fredagen. Insatsen försenades på grund av en trasig generator.

– Under torsdagen försökte räddningsteamet pumpa ut vattnet men generatorn gick sönder. De började igen i dag. Det svåraste är att schaktet är 100 meter djupt, säger Christine Munyoro vid gruvbranschorganisationen Zimbabwe Miners Federation (ZMF) till The Guardian.

– Vi vet inte vilken nivå de är på. De kanske sitter fast i leran.

Den aktuella guldgruvan stängdes formellt för tio år sedan, men har fortsatt vara i bruk.

Kritik har riktats mot regeringen för att företag tillåts lämna oanvända gruvor utan övervakning.

Hemliga tunnlar

Enligt ZMF, som organiserar mindre gruvföretag, har olaglig gruvverksamhet blivit en fara i landet.

– Man vet aldrig hur många som är i schaktet och de använder hemliga tunnlar, vilket är väldigt farligt, säger ZMF:s ordförande Wellington Takavarasha till tidningen.

För några veckor sedan omkom sammanlagt elva arbetare i två olika gruvolyckor i landet. Förra året omkom 24 gruvarbetare i en olycka i Kadoma utanför Harare då kraftiga regnoväder ledde till att schaktet de arbetade i översvämmades.

Guldexporten utgör runt 60 procent av den totala exporten från Zimbabwe.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons