Annons
Nyheter

Tillsyn av farliga e-vätskor skjuts fram

Sedan den 1 juli behöver företag ha tillstånd från länsstyrelsen för att sälja farliga vätskor till e-cigaretter. Men Kemikalieinspektionen kommer inte att göra någon tillsyn i år eftersom ansöknings- och tillståndsprocessen försenats.
Hälsa • Publicerad 11 juli 2022
Höga halter nikotin kan leda till allvarliga förgiftningar. Sedan den 1 juli krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.
Höga halter nikotin kan leda till allvarliga förgiftningar. Sedan den 1 juli krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.Foto: Tony Dejak/AP/TT

Många e-vätskor innehåller höga halter nikotin som kan leda till allvarliga förgiftningar. Från den 1 juli krävs det därför tillstånd av länsstyrelsen för att hantera dödskallemärkta vätskor. Det nya tillståndskravet gäller alla försäljningsställen i Sverige, såväl fysiska butiker som e-handlare.

Men nu har Kemikalieinspektionen fått signaler om att branschen inte hunnit med att ansöka om tillstånd samtidigt som länsstyrelserna inte hunnit med att utfärda sådana. Därför kommer Kemikalieinspektionen inte att bedriva någon tillsyn inom området i år och även kommunerna uppmanas att avvakta med tillsynsarbetet.

Annons

Företag som säljer e-vätskor med låg nikotinhalt och som inte är märkta med dödskalle behöver dock inte söka tillstånd från länsstyrelsen.

När Kemikalieinspektionen gjorde en inspektion 2019 för att se om förpackningarna hade rätt varningsmärkning visade det sig att 15 av 19 företag bröt mot regelverket. Många företagare kände inte heller till reglerna och sitt eget ansvar.

Fakta: E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter, men innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin. När man tar ett bloss kommer det ånga i stället för rök. Ångan innehåller skadliga ämnen.

Att röka e-cigaretter kallas ibland för att vejpa, efter engelskans "vape".

Användning av e-cigaretter kan innebära hälsorisker, bland annat kan det orsaka korttidseffekter på hjärtfrekvens och kärl.

Källor: Folkhälsomyndigheten och ungdomssajten umo.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons