Annons
Nyheter

Tillstånd för mineraljakt i Skåne till salu

Bolaget som efter en lång strid fått tillstånd att provborra efter vanadin i Hörby och Tomelilla har tappat sugen. Nu är tillståndet till salu, skriver .
Ekonomi • Publicerad 15 april 2021
Protester i Lyby utanför Hörby augusti 2019 mot provborrningen efter vanadin. Arkivbild.
Protester i Lyby utanför Hörby augusti 2019 mot provborrningen efter vanadin. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Grundarna till företaget Scandivanadium som fick provborrningstillståndet har lämnat och företaget har bytt namn till Province Resources. Nu försöker man också att avveckla engagemanget i Skåne och på torsdagen stoppades handeln med bolagets aktier inför tillkännagivandet.

”Vi försöker avyttra den tillgången för att kunna koncentrera oss på vårt gröna vätgasprojekt i Australien”, skriver David Frances, vd för Province Resources, i ett mejl till tidningen.

Annons

Beskedet väcker oro inom nätverket Veto nu, som kampanjat hårt mot mineraljakt i Skåne.

– Tänk om vi får in ett kinesiskt bolag som bara kör över alla. Det är ändå de som är de största konsumenterna, de har den högsta förbrukningen av sällsynta jordartsmetaller. Då hamnar vi plötsligt mitt i geopolitiken, säger nätverkets ordförande Anita Ullmann till Sydsvenskan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons