GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tillgång till dyra läkemedel utreds

Vård • Publicerad 24 juni 2022
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ska utreda tillgången till läkemedel till sällsyndta sjukdomar. Arkivbild.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ska utreda tillgången till läkemedel till sällsyndta sjukdomar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur systemet för så kallade särläkemedel bör förändras, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Detta efter det att patientgrupper med sällsynta sjukdomar har hamnat i kläm när nya, dyra mediciner inte subventionerats. Det har bland annat rapporterats om personer som har flyttat utomlands för att kunna ha råd med sin medicin.

– Det finns allt fler särläkemedel, allt fler grupper som omfattas, så vi vill ha ett system som blir än mer träffsäkert, säger socialminister Lena Hallengren (S), till radion.

De senaste åren har statens kostnader för läkemedel ökat, och målet för TLV:s utredning är att se till att resurserna används på bästa sätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.