Nyheter

Tidigare Saabspekulant efterlyst

Vladimir Antonov ville gå in som ägare i Saab men är nu brottsmisstänkt och efterlyst.
Nyheter • Publicerad 23 november 2011
Ryske finansmannen Vladimir Antonov är efterlyst.
Ryske finansmannen Vladimir Antonov är efterlyst.Foto: Karin Olander/Scanpix

Misstankarna mot den ryske finansmannen överraskar Riksgälden, som gav grönt ljus för honom.

I april i år konstaterade Riksgälden att det inte fanns några skäl att neka Vladimir Antonov att bli delägare i Spyker och därmed delägare i Saab Automobiles ägarbolag Swedish Automobile. Riksgälden hade då försökt reda ut om det låg någon sanning i rykten om penningtvätt och maffiakontakter kring Antonov.

– Vi konstaterade att det underlag vi hade inte gav för handen att det fanns några belägg för att ryktena skulle stämma, säger riksgäldsdirektör Bo Lundgren.

Lundgren poängterar att Riksgälden inte gjort en prövning som visat att Antonov är "ren", bara att det inte fanns några bevis för att han skulle vara "oren".

Blev ingen affär

Det blev ingen affär för Antonov ändå, eftersom Europeiska investeringsbanken (EIB) vägrade godkänna Antonov. Han tros ändå ha indirekta intressen i Saab eftersom han, enligt egna uppgifter, lånat ut 800 miljoner kronor till Saabordföranden Victor Mullers bolag som är storägare i Saab.

Förra näringsministern Maud Olofsson (C) beskrev efter ett möte med Antonov honom som "affärsman, entreprenöriell, trevlig". Men efter EIB:s nej behövde inte Olofsson eller regeringen ta ställning till Antonov som en eventuell ägare i Saab, eftersom EIB:s nej drog ned rullgardinen för honom.

Det är efter misstankar om plundring av lettiska Krajbanka, dotterbolag till Antonovs litauiska bank Snoras, som en åklagare i Litauen har utfärdat en europeisk arresteringsorder för Antonov.

Sedan förra veckan tvångsförvaltas Snoras efter misstankar om fusk med redovisningen. Misstankarna mot Antonov rör, enligt åklagaren, bedrägeri och penningtvätt.

Lån utan täckning

Finansinspektionen i Lettland, som tagit över Krajbanka, hävdar att stora lån har givits av Krajbanka utan att bokföras, för att finansiera något av storägaren Antonovs andra projekt, som försöket att köpa in sig i Saab.

– Vi är överraskade över myndigheternas agerande, säger Oleg Suhorukov, en av Vladimir Antonovs närmaste män som också suttit som styrelseledamot i Snoras bank, till TT.

– I övrigt kan jag inte ge några kommentarer. Tyvärr.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.