Annons
Nyheter

Tidig behandling av hiv avgörande

En mindre fransk studie ger hopp åt hivsmittade. Genom att sätta in behandlingen tidigt kan virusnivåerna i vissa fall bli så låga att patienterna slipper bromsmediciner.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2013

Forskarna, verksamma vid Pasteur-institutet i Paris, behandlade 70 hivpatienter med antivirala läkemedel.

Patienterna hade två saker gemensamt. Dels sattes behandlingen in tidigt, mellan 35 dagar till 10 veckor efter smittotillfället, dels avbröts behandlingen efter en tid, av olika anledningar. I genomsnitt tre år.

Annons

För det stora flertalet innebar det att virusnivåerna snabbt sköt i höjden igen. Men för 14 av dem – 4 kvinnor och 10 män – hände inte detta.

Nu har det i snitt gått sju år, i vissa fall ännu längre, och virusnivåerna är fortfarande mycket låga.

– Uppenbarligen kan dessa människor leva utan läkemedel väldigt länge, säger Asier Sáez-Cirion, en av forskarna, till New Scientist.

Forskarna, som publicerar sina resultat i Plos Pathogens, hoppas nu att tidig behandling kan leda till "funktionella botemedel" mot aids. Åtminstone för en del.

Studien kommer strax efter uppgifter om att ett nyfött barn i Mississippi kan ha botats från hiv, efter aggressiv behandling med bromsmediciner som påbörjades strax efter födseln.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons