Annons
Nyheter

Thailändska bärplockare nekas tillstånd

Inrikes • Publicerad 13 juli 2023
Migrationsverket har fått in närmare 6000 ansökningar om thailändare som vill plocka bär i Sverige.
Migrationsverket har fått in närmare 6000 ansökningar om thailändare som vill plocka bär i Sverige.Foto: Fredrik Karlsson/TT

Till och med förra veckan har Migrationsverket mottagit 5 906 ansökningar från thailändska bärplockare. Men efter en närmare granskning har 450 tillstånd nekats, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

"De huvudsakliga skälen till avslagen är brister hos de thailändska bemannings­företagen, eller hos de svenska bärföretagen eller en kombination av dessa skäl", säger Erik Holmgren, enhetschef för arbetstillstånd vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Annons

Det betyder att många inte får jobba i Sverige, om de sökt arbetstillstånd via thailändska bemanningsföretag kopplade till svensk bärplockning.

Migrationsverket har genomfört den fördjupade kontrollen efter att thailändska bärplockare vittnar om att de inte fått lön och att de haft dubbla anställningskontrakt.

"Vi förstår att besluten kan få stora konsekvenser för såväl bärplockare som svenska bärföretag. Men utöver uppdraget att pröva ansökningar har Migrationsverkets även i uppgift att se till att människor inte utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden", konstaterar Erik Holmgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons