Annons
Nyheter

Tesla stäms – anställda spred känsliga filmer

Biltillverkaren Tesla stäms av en privatperson efter avslöjandet att bilder från Teslabilar spridits i en intern chatt.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2023
Teslas grundare Elon Musk. Arkivbild.
Teslas grundare Elon Musk. Arkivbild.Foto: Benjamin Fanjoy AP/TT.

I veckan avslöjade nyhetsbyrån Reuters att anställda på elbilstillverkaren Tesla spridit filmer från kundernas bilar i en intern chatt.

Nu stäms bolaget enligt nyhetsbyrån för integritetsbrott av en privatperson i USA, som hoppas att en eventuell seger i domstolen ska kunna komma samtliga Tesla-ägare de senaste fyra åren tillgodo.

Annons

Tesla har kameror inbyggda i bilarna, som bland annat ska hjälpa till med körningen.

Filmerna som har delats i chatten är från 2019 till 2022 och har enligt Reuters, som har pratat med nio före detta anställda, ibland känsligt innehåll. Bland annat ett på ett barn som blir påkört. Men det handlar också om mer vardagliga saker, som folk som tvättar eller barn som leker.

Enligt Tesla är filmerna anonyma och inte kopplade till ett enskilt fordon. Men enligt vittnesmålen går det att se på vilken plats filmerna har spelats in. På sin hemsida bedyrar bolaget att integritet är en prioriterad fråga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons